Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészség: Thai chi, gyógytorna

2008.02.26
 
Thai chi - a harmóniában létezés művészete


Thai-chiAki lát egy tai chi csoportot gyakorolni, azt biztosan megragadja e mozgásformának a különlegessége. Nem kell hozzá költséges felszerelés, sem speciális edzőruha, még az sem szükséges, hogy szép alakú, kisportolt emberek végezzék a gyakorlatokat: a tai chi egyik ismérve éppen az, hogy az esetlen mozgású, átlagos megjelenésű embereket is széppé tudja varázsolni.  A lassú, lágy, finoman megformált, hullámszerű mozdulatok méltóságteljes nyugalmat és harmóniát sugároznak magukból - ez a harmónia ül ki a gyakorlatot végző arcára, ez költözik a tekintetébe is. - A tai chi bármikor elkezdhető, és alighogy elkezdi valaki, szinte azonnal érződik a hatása is: először az illető testét, majd a lelkét is ,,rendezi'' - mutatta be ,,nagy szerelmét'' Andrási Éva gyógytornász, aki 16 éve tai chizik és 8 éve vezet tai chi csoportokat. Nem könnyű megfogalmazni e mozgásforma lényegét, de sokat elárul, hogy nevezik a ,,harmóniában létezés művészetének is''. Az alapgyakorlatok elsajátítása után mondhatnánk, hogy minden ember a saját tai chiját kezdi formálni, hiszen a legfontosabb eleme éppen az, hogyan kerül valaki valódi, élő kapcsolatba saját legbensőbb énjével, hogyan találja meg saját egyensúlyát, testi nyugalmát, lelki békéjét. A nyugati civilizációban felnőtt embernek nem egyértelmű test-lélek-tudat hármas egysége: mi ezt valamikor a gyerekkorunkban elvesztjük, annál nagyobb érték, ha a tai chi gyakorlása közben rátalálunk erre a belső harmóniára.

 

 Gyógyító gyakorlatok
A tai chinak nincs ellenjavallata, bárki, bármikor hozzáfoghat. Még mozgáskorlátozottak számára is hozhat kellemes meglepetést: Andrási Éva praxisában sok jó példa bizonyítja, hogy különösen a gerinchez kapcsolódó betegségek esetében rendkívül jó hatású. Ez a több ezer éves mozgáskultúra a taoizmus filozófiájához kapcsolódik. ,,Ha sokat beszélsz, sokat tévedhetsz: tedd, és megjön a válasz'' - int az ősi bölcsesség. Valóban így van ez a tai chival is: minden gyakorlás kamatozik, az embert visszavezeti a saját erejéhez. A kedvező változás először a testen jelentkezik: a lassú mozgás, a mély légzés, az energiafeltöltődés során, a gyakorlás által gyógyulnak a diszharmóniák, egyenes testtartás, gömbölyű izomformák alakulnak ki, a görcsös izmok ellazulnak, az egyensúlyérzék erősödik. Nyugodtabb, harmonikusabb mozgás alakul ki: a lassabb, átélt mozdulatsorok segítenek levetkőzni az évek során rárakódott sémákat, indulati töltéseket, amelyek az izmokba voltak kódolva. Mozgásszervi panaszok, gerincbántalmak (gerincsérv, discopatia, nyak- és derékfájdalmak, csípőproblémák) esetén is látványos javulást hoz. A kínai tapasztalatok szerint még a nyugaton gyógyíthatatlannak tartott szklerózis multiplex ellen is jó hatást ér el az életenergia növelésével.
Nemcsak a test, hanem a lélek is gyógyul: a gyakorlatok olyan fokú koncentrációt igényelnek, ami szinte elmossa a napi stresszt, a fejfájást, sőt oldja a régebbi fóbiákat, szorongásokat, görcsöket is. A résztvevő közvetlenebb, derűsebb, toleránsabb, szabadabb lesz. Ezt el lehet érni néhány hét és több év alatt is, a gyakorlás sűrűségétől függően. Depressziósoknak is sokat segíthet, hiszen ha valaki élő kapcsolatba kerül önmagával, visszatalál saját erejéhez, egyensúlyához, az már jó úton van a teljes gyógyulás felé.

Kismamáknak ajánlott
Andrási Éva rendszeresen tart kismamáknak is tai chi foglalkozást. Minden nőnek fokozottabban szüksége van arra, hogy tudjon erőt meríteni, feltöltekezni, mivel a modern élet különösen nagy terheket ró rájuk, a folyamatos hajszában hamar kimerülnek - mondja. A tai chi megtanítja őket arra, hogyan találjanak saját magukban erőforrást, hogyan tehetik rendbe saját testüket-lelküket. Ha ez sikerül, akkor képesek másoknak is adni, családjuk felé is sugározni ebből a megtalált lelkierőből, nyugalomból. Várandós kismamáknak a tai chi kiváltképpen ajánlott: a mozgásban átélt ellazulás, ,,mozgásmeditáció'' elsimítja esetleges görcseiket, szorongásaikat, és olyan békével és nyugalommal tölti fel őket, amely ideális ebben az élethelyzetben saját maguk, a magzatuk és a környezetük számára egyaránt.
Meditációtól a harcművészetig
Tai chi tanfolyamok sokfelé találhatók. Van olyan kurzus, amely e mozgásforma eredeti, harcművészeti jellegét domborítja ki, és olyan is, amely inkább az ellazulást, a harmóniát keresi benne. Az alapgyakorlatokat azonban bármelyikkel el lehet sajátítani, és idővel valamennyi elvezet a lelki egészséghez. Könyvből, videóról is meg lehet tanulni, ha nehezebben is, de kár lenne lemondani a személyes visszacsatolás, korrekció lehetőségéről, amellyel az edző segítheti a gyakorlót. Ha valaki elsajátítja, akkor önmaga is tudja majd végezni, el tudja juttatni magát a vágyott harmóniába, nyugalomba. Egyszer kezdje csak el, és folytatni fogja egész életében, mert aligha talál még egy mozgásformát, amely ennyit adhat a számára - foglalta össze Andrási Éva.

Forrás: www.hazipatika.com  

 

Megelőzhetők-e a mozgásszervi betegségek?

ReumaHazánkban a lakosság 20-30 százaléka, 2-3 millió ember szenved különböző reumatológiai megbetegedésekben vagy van időszakosan ,,reumás'' panasza. A megelőzés általában azokban a betegségekben hatásos, melyek egy meghatározott okra vezethetők vissza (diftéria, gyermekbénulás stb.), vagy a szervezet öröklött hibája okozza a betegséget (például Down-kór).Milyen tényezők játszanak szerepet a reumás eredetű mozgásszervi betegségek megelőzésében?Öröklődés 
A ,,reumás kórképek'' örökölhetőségét az elmúlt évek vizsgálatai egyértelműen nem igazolták. Mégis egyes megbetegedések (csípőficam stb.) gyakoribb családi előfordulása alapján nyilvánvalóvá vált, hogy nem maga a betegség, hanem a betegség iránti ,,hajlam'' öröklődhet az utódokban. Például SPA esetében a betegek több mint 95 százalékánál kimutatható HLA-B27 antigén felelős ezért az ,,öröklött hajlamért''. Ennek megléte azonban önmagában nem elegendő a betegség kifejlődéséhez, hanem valamilyen eddig még nem kiderített külső tényező (vírus, baktérium) megléte is szerepet játszik. A külső és belső tényezők együttes hatására fejlődik ki a betegség. Tehát a reumatológiai megbetegedések megelőzésében a környezeti ártalmak elleni küzdelemnek nagy jelentősége van. 

Időjárás 
NapsugárzásKözismert, hogy a reumás betegek egy része az időjárás változását előre megérzi. A légnyomás változásai a vizsgálatok szerint élettanilag nem okoznak jelentős hatást. Az ún. frontok hatására vonatkozóan több adat van: a melegfront hatására a simaizomgörcsön alapuló, míg a hidegfrontra az idegeredetű fájdalmak fokozódnak. A napfolttevékenységek reumatológiai vonatkozásairól szóló megfigyelések még további megerősítésre szorulnak. A vizsgálatok szerint az atmoszferikus tényezők az idegrendszer útján fejtik ki hatásukat az emberi szervezetre. Klíma alatt a földrajzi égövre jellemző éghajlati viszonyokat értjük. Ismeretes, hogy a mozgásszervi betegségek a mérsékelt égövön élők között gyakrabban fordulnak elő. A kettő közötti összefüggés bonyolult és feltehetően a reuma és a civilizáció közötti viszonyról is szó van. Vizsgálatok szerint a hőmérsékleten kívül a levegő nedvességtartalma is lényeges a mozgásszervi panaszok szempontjából. Kiderült, hogy +10 °C feletti nedvesség a melegérzést fokozza, ez alatt csökkenti. Ezen hőmérsékleti fordulópont az őszi-tavaszi hónapokra esik, ezek az évszakok a legrosszabbak a ,,reumás panaszok'' jelentkezése szempontjából. 

A huzat 
Gyakori panasz, hogy ,,a nyak-, váll- vagy derékfájdalmam a huzattól van''. A vizsgálatok kiderítették, hogy a szabadban fújó szél és a zárt tér léghuzata eltérően hat az emberi testre. A szél a testet körüljárva a légmozgás eloszlását egyenletessé teszi és megindítja a szervezet kőszabályozó működését. A huzat esetén a hideghatás csak a test egy részét éri, a hőszabályozás ezért nem indul be. Ennek következtében az érintett testrész lehűl, amihez hozzájárul még, hogy a mozgáshiány (ülés) miatt a vérkeringés kompenzáló hatása is kiesik. A nyári melegben kiizzadt test még érzékenyebb a huzatra, ami leggyakrabban nyak- és vállfájást provokál. A reumatológiai panaszok kiváltásában a falak nedvessége is szerepet játszhat, mert a szoba levegőjét nyirkossá teszi, ami pedig fokozza a hűléses ártalom lehetőségét. 

Öltözködés 
A reumás betegek hidegérzékenységét vizsgálatok is igazolták. A hőmérséklet változása a vérkeringés útján befolyásolja az izmok, az ízületek működését. Ha figyelembe vesszük az időjárásról, mikroklímáról leírtakat, akkor nyilvánvaló, hogy a ruházatnak fontos szerepe van a ,,reumás panaszok'' megelőzésében. A ruhák anyagát tekintve a legelőnyösebb a gyapjú: szálai között sok levegő van, ami rossz hővezetővé teszi, tehát tartja a test melegét, még nedves állapotban is. A másik fontos szempont a ,,réteges öltözködés'': nő az egyes ruharétegek közötti levegő mennyisége is, ami a hőtartóst elősegíti. A ruha átnedvesedése ,,reumás fájdalmat'' vált ki. Tapasztalatok szerint a hidegre, lehűlésre a láb a legérzékenyebb, s a többi testrészt is károsan befolyásolja. Csapadékos időszakban nagyon fontos a megfelelő lábbeli viselése, s ha átnedvesedik, mielőbb cseréljük át szárazra. 

Bakteriális gócok 
Bár a reumatológiai betegségek nagy részének szoros értelemben vett ,,kórokozóját'' ez ideig még nem sikerült felfedezni, mégis egyes esetekben bebizonyosodott, hogy a szervezet bizonyos helyein (,,gócokban'') megbúvó baktériumok nem teljesen ártalmatlanok a reumatológiai betegségek, vagy panaszok alakulásában (ízületi fájdalom, izomfájdalom stb.). ,,Gócként'' leggyakrabban szóba jöhető helyek: mandula, fogak, epehólyag, prosztata. Diéta 
GyümölcsökA korszerű táplálkozás reneszánszát éljük: fogyókúrás receptek tucatjai, makrobiotikusok csodareceptjei, ismeretterjesztő művek százai jelennek meg ebben a témában. Van-e hatásos ,,reumaellenes diéta'' A degeneratív gerinc- és ízületi megbetegedések kialakulása elleni küzdelemben legfontosabb az elhízás megakadályozása. A nálunk népbetegségszámba menő túlsúly nagy megterhelést jelent a mozgásszervekre. Tehát a korszerű táplálkozás, a hízás elkerülése a megelőzés egyik fontos tényezője. Egyes közlések, de betegek is beszámoltak arról, hogy a telítetlen zsírsavakat tartalmazó tengeri halolaj fogyasztása, valamint a vegetárius étrend következtében a krónikus ízületi gyulladás (RA) tünetei enyhültek. 

Életmód 
A mozgásszervi betegségek többsége civilizációs ártalom, mert elszakadtunk a természetes életmódtól. A mozgásszervek természetes eleme a rendszeres mozgás. A mozgás biztosítja a csontok megfelelő mésztartalmának kialakulását, az ízületi porc épségének megmaradását, az izmok erejének és rugalmasságának megtartását. 

SétaKorunk embere fél életét ülve tölti! Ez az életmód károsan hat az egész szervezetre - a hát meggörbül, a mellkas lelapul, beesik, a vállak lesüllyednek. A megváltozott testtartás befolyásolja természetesen a gerinc statikai helyzetét is, melynek leglényegesebb következménye az ágyéki hajlat teljes eltűnése és így az ágyéki porckorongok fokozott terhelése. Az ülő életmód elhízást okoz. 
Autóvezetéskor az izomzat csaknem teljesen tartóműködést végez, ez tovább fokozza az izmok feszültségét, ami fájdalmat, merevséget okoz az izmokban. Tapasztalatok szerint, akik évente 30 000 km-nél többet vezetnek, gyakran tesznek meg hosszabb utat megállás nélkül, azoknál gyakoribb a mozgásszervi panasz. 

Megelőzhetők-e a mozgásszervi betegségek? 
A mozgásszegény életmód következtében kialakult gyenge hátizomzat, a hanyag tartás hátfájdalmak kialakulására hajlamosít. 

Mit tehetünk ezen ártalmak megelőzése érdekében? Az ülési ártalmak elleni védekezést már csecsemőkorban el kell kezdeni. Nem szabad a csecsemőt - ha már felült - sokáig ülő helyzetben hagyni. Lehetőséget kell teremteni, hogy az óvodások, az iskolai tanulók rendszeresen változtathassák testhelyzetüket. A hosszú autóutak során rendszeres pihenőket kell beiktatni rövid sétákkal, közben mozgassuk meg nyakunkat, derekunkat, végtagjainkat. Kezdjük a napunkat 10-15 perces reggeli tornával. Ha lehet, járjunk úszni, de a szabadidőnket mindenképpen szabadban történő mozgással, sétával, kocogással töltsük. Ez minden életkorban fontos, de a gerincpanaszok kialakulása szempontjából minden bizonnyal a középkorú emberek a legveszélyeztetettebbek.

Munkahely 
ManagerAz ember élete nagy részét a munkahelyén tölti el. A mozgásszervi - főleg kopásos - megbetegedések elkerülése szempontjából igen fontos a munkaártalmak elleni küzdelem. Ami a nehéz testi munkát végzőket illeti, elsősorban az alkalmasság eldöntése perdöntő. Ismeretes, hogy bizonyos csigolyafejlődési rendellenességek (például csigolyaív-hasadás) csökkentik a gerinc teherbíró képességét. Akik már fiatal korukban gerincpanaszra hajlamosak, vagy kimutatható fejlődési rendellenességük van, azokat ajánlatos olyan foglalkozási körbe irányítani, ahol a gerinc megterhelése nem nagy. Ugyanez vonatkozik a sportolásra is. Az egészséges gerincűek sem élhetnek vissza büntetlenül teherbírásukkal. Nehéz tárgyakat emelőknek törekedni kell arra, hogy ne a gerinc meghajlításával, hanem guggolva, csípőből emeljenek. Az ágyéki csigolyák terhelését előrehajlás során jól mutatja a következő adatsor: 10°-os előrehajláskor a testsúly kétszerese, 90°-os dőlésnél a testsúly hétszerese nehezedik az ágyéki csigolyákra teher emelése nélkül is. A csigolya közti porckorongot nemcsak a nehéz tárgyak emelése, hanem a tartós, kényszerű testtartás is veszélyezteti, egyes munkakörökben vibrációs ártalommal is számolhatunk. Ülő foglalkozásúak esetén a megfelelően kialakított szék és munkaasztal, a korszerű világítás segít a gerincpanaszok megelőzésében. 

Reumatológiai betegségek és pszichológiai tényezők 
PszichológiaA gyakorlati tapasztalatok alátámasztják, hogy a mozgásszervek működése, a mozgásszervi tünetek és a lelki működés között összefüggés van. Gondoljunk csak arra az egyszerű tényre, ha szomorúak, depressziósak vagyunk, megváltozik a testtartásunk: fejünket lehajtjuk, vállunkat leengedjük, sőt ilyenkor még nehézkesebben ,,öregesen'' is mozgunk; de amikor boldogok, vidámak vagyunk, nagyon ritkán fája derekunk vagy ízületünk. A munkahelyi gondok, az elnyomott indulatok vagy állandó családi stresszhelyzetek, a megoldatlan konfliktusok a törzs és a végtagok izmainak tartós feszülését és görcsét idézik elő, ami fájdalmat okoz főleg a nyakizomzatban, hátizomzatban és gyakran fejfájás is kíséri. A mozgásszervi fájdalommal mintegy védekezik a szervezet az állandó stressz ellen. A fájdalom fizikai és pszichés tényezői között szoros összefüggés van. A fájdalomüzenet a megbetegedett területről az agykéregbe jutva fájdalomérzetté alakul. Az agy nemcsak a fájdalomérzet csökkentésére képes, hanem képes a fájdalomérzet erősítésére is. Az emberi psziché számos olyan tudatos vagy tudat alatti fegyverrel rendelkezik, mellyel képes a fájdalomérzet nagyságának csökkentésére. A fájdalom leküzdésére ma már több módszer ismeretes, megfelelő szakemberek (pszichológus, pszichiáter) segítségével. A relaxációs technika azáltal segít a fájdalom csökkentésében, hogy az ellazulni, relaxálni képes egyén tudata jobban ellenőrzése alá képes vonni a testi folyamatokat. Az alkalmazkodási reakciós tréning megtanítja a betegeket annak felismerésére, hogy bizonyos helyzetekben vajon kifogásként használják-e mozgásszervi panaszukat. Nagyon fontos a stresszcsökkentő terápia a fájdalmak leküzdésében, hiszen a stressz okozta ,,reumás panaszok'' azt is jelezhetik, hogy tovább nem vagyunk képesek megbirkózni eddigi életvitelünk terheivel. 
Krónikus gerinc- vagy ízületi panaszokkal kínlódó betegeknek súlyos lelki problémák miatt nem tanácsos a folyamatos gyógyszerszedés a hozzászokás veszélye miatt. A betegnek meg kell tanulnia a fájdalommal együtt élni. Fontos, hogy ne a fájdalom legyen figyelmének középpontja, fordítsa érdeklődését sikerélményt jelentő dolgokra. Amennyire lehet, térjen vissza a normális élettevékenységekhez. Nagyon lényeges, hogy csak rövid távú, reális, alkotó célokat állítsanak maguk elé és ne dédelgessenek lehetetlen elvárásokat.
 

Forrás: www.informed.hu / Reumás mozgásszervi betegségek 1996;   SubRosa Kiadó

Ha nyúz a csúz
Gyógyfüvek a reumás fájdalmakra


 

GyermekláncfűA nedves, ködös, dermesztő hideg a légutak és az ízületek ellensége. Az immunrendszer felkészültségétől függően egyik vagy másik sokakat levesz a lábáról. Az ízületi gyulladás sajnos egyre kevésbé az idősek betegsége, sok fiatal is áldozatául esik. Lássuk, mivel enyhíthetünk a panaszokon az erős gyógyszereken kívül.A téli időszakban a hideg és a nedves levegő a csontokig hatol, és súlyos ízületi elváltozásokat, gyulladást okozhat. Az ízületi gyulladás rendkívül különböző panaszokat idézhet elő, és az ízületeket tönkretevő deformitásokat hagyhat maga után. Sokféle ízületi betegséget különböztetnek meg. Leggyakoribb formája, az ízületi kopás (arthrosis) és a reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) a lakosság 1%-át érinti. A köszvényt az anyagcsere során képződő, a beteg ízületeiben lerakodó húgysavkristályok idézik elő. A kórfolyamat az ízületeken kívül egyéb szerveket (pl. mellhártya, szívbelhártya, szem) is érinthet. 
A reumás ízületi gyulladás kiváltó okát nehéz pontosan megállapítani. A folyamat során a szervezet immunsejtjei idegen szövetnek tekintik az ízületi kötőszövetet, és ellenanyagot termelnek. Bizonyos tényezők, mint a vírusos fertőzés utáni állapot és a stressz is szerepet játszhatnak kialakulásában. Kiváltó okok között szerepel az allergia, de lényegesek a táplálkozási tényezők is. A heveny gyulladásos időszakban az ízületek megdagadnak, égnek és fájnak. Leggyakrabban érintett részek a kéz és csukló, de bármely ízület érintett lehet. Hogyan előzhetjük meg? - Mellőzzük a vörös és lehetőség szerint minden egyéb húsfélét! 
- Ne fogyasszunk sok tejterméket! 
- Kerüljük a túl forró és a túl hideg ételeket! 
- Hetente egyszer tartsunk folyadéknapot, ilyenkor ne együnk szilárd ételt, csak gyógynövényteákat, vizet és hígított almalevet igyunk! 
- Mellőzzük a savas gyümölcsöket és zöldségeket (pl. citrusfélék, paradicsom)! 
· Igyunk sok lúgosító növényi levet pl. zeller, répa, cékla! 
- Próbáljuk kiiktatni a fehér lisztből készült termékeket (fehér kenyér, péksütmény, sütik)! 
- Kérjünk tanácsot vitaminok és nyomelem fogyasztására vonatkozóan! 

Milyen gyógynövények segítenek? Belsőleg ható szerek A helyes táplálkozás kialakítása mellett igen jó hatásúak a reumateák. A fitoterápia elsőként a szervezet méregtelenítését célozza meg, hogy csökkentse a gyulladás kialakulásának lehetőségét. Az étrendet gyömbérrel, friss lucernával javasolt kiegészíteni, és a következő teákból érdemes rendszeresen fogyasztani: 
- A cickafarkfűből készített tea az epe-, a vese- és a bélműködés serkentésével kiválóan alkalmas a szervezet salaktalanítására. 
- A gyermekláncfű enyhe hashajtó, élénkíti a májműködést és fokozza a bélműködést. 
- A csalán a legjobb vértisztító és egyúttal vérképző gyógynövény. 
- A zellerlevél stimulálja a veseműködést, fokozza az emésztést, csökkenti a savanyú anyagcseretermékek szintjét. 
- A nyírfalevél erős vértisztító, vizelethajtó és gyulladáscsökkentő. Teát készíthet egyenként, de a felsorolt gyógynövényeket keverheti is: egy evőkanál teafüvet 2,5 dl forró vízzel forrázzon le, 10 percnyi állás után szűrje, és melegen fogyassza naponta 3-4 alkalommal. Tippek: étkezéskor elsősorban a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket, olajokat használja, ilyenek találhatók az avokádóban, olívabogyóban, szójában, olajos magvakban és a halban. 
A sav-bázis háztartás kiegyenlítése célából lúgosító natúr zöldséglevest egyen mindennap - ne legyen benne semmilyen adalékanyag, rántás, habarás, levespor és tészta. 

Külsőleg ható kiegészítő kezelések - Néha a meleg borogatás is segít a gyógyulásban. ,,A vizes ruha néha többet ér a gyógyításban, mint egy egész gyógyszertár.'' 150 ml forró vízbe keverjen 10 ml árnika-, 20 ml kányabangita- és 20 ml angelikagyökér-tinktúrát. Az oldatba mártott ruhát tegye a fájós testrészre. Friss borogatáshoz melegítse fel újra a keveréket. Vigyázat! Kirepedezett bőrre ne tegyen árnikát! - Hatásosak az illóolajok is, készítsen velük masszázsolajat: keverjen 10-10 csepp rozmaring-, levendulaolajat 10 ml mandulaolajba. Alaposan masszírozza be a fájdalmas testrészbe. A gyúrás és dörzsölés javítja az izomtónust. Ezután következhet a bedörzsölés, kezdetben gyengéden, majd az érintett ízület környékén erősebben mélyebb mozdulatokkal. 
- A gyógynövényes fürdők közül legjobb a következő: azonos arányban keverjen össze nyírfakérget, fűzfakérget, sédkenderfüvet és zsurlót. 1 jó maroknyit főzzön 10 percig, majd áztassa még ugyanennyit és leszűrés után adja a fürdővízhez. 20 percig maradjon a langyos-meleg vízben. 
- Mustáros vagy tormás pakolás: kenjen vastagon mustárt vagy frissen reszelt tormát az érintett ízületre, borítsa be vászonkendővel, és burkolja be meleg takaróval. Hagyja 1 órán át az ízületen. Mindegyik erős vérkeringés-fokozó és fájdalomcsillapító.

Forrás: www.informed.hu 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 276030
Hónap: 1962
Nap: 52