Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Golden retriever

Nem sokára  új családtag érkezik az otthonomba, nagy izgalommal várom az érkezését és szinte minden neveléssel, tanítással és gondozással kapcsolatot bejegyzést elolvasok ebben a témában. Ime egy kis ízelítő... "Vau!"

jotan1.jpg

 

Cikkek

Kutya nevelése

2012.09.15

Hogy neveljünk kiskutyát?

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Golden retriever | Hozzászólások: 0

Tanítás

2012.08.25

A kutyák tanítása

Ha nem akarjuk, hogy sok gondunk, problémánk legyen a kutyánkkal, akkor annak mindenképpen meg kell tanítani néhány alapvető feladatot.
Ha egy kutya leül a járdánál, tud laza pórázon sétálni, és tudja, mit jelent a „gyere” és a „ helyedre”, sokkal könnyebb lesz vele együtt élni.

A kutya tanítását többféleképpen megoldhatjuk: elvihetjük kutyaiskolába, hívhatunk egyéni oktatót, leadhatjuk bentlakásos kiképzésre, vagy foglalkozhatunk mi magunk is vele, otthon.

A kutyák otthoni tanítása a kutya-gazda kapcsolat legizgalmasabb része, a legjobb közös programok egyike, amikor két lény megismeri egymás gondolkodását, és kommunikációját, továbbá közösen oldanak meg feladatokat. 

Fontos hogy a kiképzés először ingerszegény környezetben történjen, mert így a kutya teljes mértékben a gyakorlatok végrehajtására koncentrálhat

A tanítás elején a kutya nem köti vezényszóhoz a gyakorlatot, így azért, hogy végrehajtsa kényszert kell alkalmaznunk. A kényszerítés fogalma alatt az értjük, hogy a kutyával valamilyen módszer segítségével (póráz kezeléssel, kéz használatával stb.) végrehajtatjuk a kívánt feladatot.

Ez nem azt jelenti, hogy a kutya olyasmit tegyen amely nem a természetes mozgása. A későbbiek során is célszerű alkalmazni a kényszert, hogy a gyakorlatok gyors és pontos teljesítése rögződjön. 
A kutya számár legyen egyértelmű, hogy a kiadott vezényszóhoz melyik gyakorlat végrehajtása tartozik. 

Mindig azonos erősséggel, és hangsúllyal kell kiadni a parancsokat, hogy a kutyánál a megfelelő cselekvés váltódjon ki. 
Nézzük például az „ül” és az „állj” vezényszavakat. Mindkettő egy szótagú szó így a kutya számára könnyen összekeverhető. Az „ül” parancsot ezért röviden, az „állj” vezényszót elnyújtva mondjuk ki, hogy a kutya érzékelje a köztük lévő különbséget.
Lényeges, hogy a vezényszó előzze meg a végrehajtást (kényszert). A kettő közötti időkülönbség csak minimális lehet, a vezényszó kiadása után azonnal következik a gyakorlat végrehajtása. Ezt teszi lehetővé, hogy a kutya a kettő között ki tudjon építeni egy megfelelő kapcsolatot és a vezényszóra is teljesítse a feladatot.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Golden retriever | Hozzászólások: 0

Goldi 2

2012.08.21

Golden retriever 2

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Golden retriever | Hozzászólások: 13

Goldi

2012.08.21

Golden retriever :)


 

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Golden retriever | Hozzászólások: 0
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 298579
Hónap: 1737
Nap: 46