Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanítás

2012.08.25

Amennyiben a gyakorlás során rendszeresen eltűrjük a kutya hibázásait, akkor beépül a gyakorlatokba ami a szabályos végrehajtás rovására megy.

Kényszerítés mellett nagyon fontos a kutya számára a dicséret. Ez soha nem maradhat el egyetlen sikeres gyakorlat után sem. A dicséret a simogatás során éreztetni kell a kutyával elégedettségünket. Jó megoldás lehet még a dicséret mellett a jutalomfalat adása, vagy a gazdával történő apportjáték.

Fontos, hogy a kutyával rendszeresen gyakoroltassuk a megtanult feladatokat. Amennyiben ezt elhanyagoljuk, akkor a tanítás során elsajátított gyakorlatok felejtődnek és a kutya alkalmassága is csökken. A kutya számára a parancs lehet vezényszó, látható vagy hallható jel is, pl. kéz vagy testtartás.

A kutya többféle parancshoz is társíthatja egy gyakorlat végrehajtását, pl.: hanghoz és látható jelhez is. 
Ez tanítható úgy, hogy amikor a kutya már vezényszóra végrehajtja a gyakorlatot akkor a parancs kiadásával egy időben a vezető mutatja a látható jelet is. Megfelelő számú ismétlés után a kutya a jelre is végrehajtja a feladatot.

A kiskutya tanítása

Ha kiskutyát vásárolunk, fontos, hogy azonnal elkezdjük oktatását.
Ezzel kedvesebbé, okosabbá tehetjük őt, és megelőzhetjük a későbbi kellemetlenségeket.

Nagyon sokan panaszkodnak, hogy a kutyájuk neveletlen,
állandóan felugrik az ágyra, megrágja a papucsot, vagy egyéb tárgyakat.
Pedig alapvetően egyetlen kutya sem neveletlen, csupán alkalmazkodik környezetéhez. Ha a gazdája nem tanítja meg neki a helyes viselkedést,
akkor felnőtt korában is a saját feje után megy.

Nem jó, ha összeugrál a kutyám
.

Sokszor látunk kedves kutyákat, akik állandóan gazdájukra ugranak.
Ez kisebb korban nem okoz gondot, de ha egy felnőtt, 60-70 kilós kutya
ugrik gazdájára - vagy éppen a szépen felöltözött vendégre -, az már nem olyan kellemes.
Éppen ezért már kisebb korban meg kell tanítanunk kedvencünknek, hogy csak akkor ugráljanak, ha engedélyezzük.Hogyan taníthatjuk ezt:
- Amikor a kiskutya nekünk ugrik, soha ne simogassuk meg. Lehet, hogy nem értik meg elsőre a célzást, de ha huzamosabb időn át alkalmazzuk ezt a módszert, akkor előbb-utóbb elhagyja a rossz szokást.
- Amikor ugrálni kezd, szóljunk rá, hogy üljön le. Ha már kezdi megtanulni, mit kell tennie, ajándékozzuk meg jutalomfalattal.

A kutyák számára nagyon fontos a játék. Nem csak szórakozás, de egyben a gazdival való kapcsolat erősítésére is alkalmas, ráadásul a kiskutyákkal való játék személyiségük alakulására is hatással van.

Fontos, hogy szelektáljuk a játékokat. Az agresszív játékok később a kutya harciasságát eredményezhetik.

Ha gyermekünk játszik a kutyával, mindig figyeljük oda.
Erre két nagyon fontos okunk van:
Egyrészt a gyermekek érdekében, nehogy valami sérülés történjen, ha véletlenül bántja az állatot.
Másrészt pedig a gyerekek a játékaikkal rossz irányba terelhetik a kutya fejlődését.

Amíg házi kedvencünk pár hónapos,  viccesnek is tűnhet, ha játék közben harapdál. Ha azonban erről nem szoktatjuk le, nagyobb korában akár sérüléseket is okozhat.
Igyekezni kell olyan játékokat választani, melyek az összhangot, a barátságot segítik elő.
Fussunk versenyt kutyánkkal, vagy tanítsuk meg neki, hogyan hozza vissza a labdát.
A kutyák szeretnek úszni ezért néha vigyük el  egy tóhoz.
Vásároljunk neki műanyag játékokat.

Fontos a kutya viselkedése a lakásban és a vendégekkel szemben.

Az  nem gond, ha megugat egy idegent, de az már nem szerencsés, ha azonnal ráugrik (természetesen szeretetből) vagy éppen agresszív mindenkivel.
Jó, ha már kiskorában megtanítjuk arra, mi a teendő, ha vendég érkezik.
A legfontosabb, hogy megtanítsuk számára az "ülj" utasítást. Ha ezt betartja, nem lesz gond a vendégekkel sem. A jól nevelt, szófogadó kutya gazdája társaságában mindenkivel szelíd és barátságos, ugyanakkor távollétében jó házőrző.

Fontos, hogy mindig megjutalmazzuk kutyánkat, ha hallgat ránk.
Sokszor egy dicséret is elég, de jutalomfalattal is megajándékozhatjuk.

Pórázon vezetés

A kutya feladata, hogy a vezetője mellett haladjon lépésben és futásban egyaránt

Sétáláskor a kutya helye mindig a bal oldalunkon van. Vedd pórázra a kutyát, de ne engedd túl hosszúra, viszont ne is feszüljön. A "Lábhoz!" vezényszóval indulj el vele, és ha eltávolodna előre, határozottan rántsd vissza a pórázzal, és szólj rá ismét. A kutya vállának egy vonalban kell lennie a lábaddal. Ha egyenesen már jól követ, akkor próbálkozhatsz a bal és a jobb kanyarodással. Balra forduláskor lépj ki egy nagyobbat a kutya elé balra. Ezzel elkerülöd, hogy tovább haladjon egyenesen, mert a lábad balra fogja téríteni. Jobbra forduláskor mikor fordulsz, rántsd jobbra a pórázt, ne engedd, hogy előre menjen.

Behívás

A fegyelmezett kutyától elvárjuk, hogy hívó szóra vagy jelre azonnal gazdájához visszatérjen.

Ez az egyik legfontosabb, legalapvetőbb és a legnehezebb feladat, amit a kutyának tudnia kell.
Eleinte gyakoroljuk úgy, hogy a kutyánk pórázon van. Távolodjunk el tőle, forduljunk felé, és adjuk ki a "hozzám" vezényszót. Ha erre nem kapná fel a fejét, akkor előbb hívjuk a nevén. Ha erre sem reagál, próbáljunk meg távolodni tőle, vagy guggoljunk le, esetleg mutassuk fel egyik kedvenc játékát.
Semmiképp se szidjuk össze, ha nem engedelmeskedik, ne rángassuk, ne üssük meg, ugyanis később nem szívesen jön hozzánk, mivel úgy gondolja, ha odamegy, csak verést kap.
Ha pórázzal tökéletesen megy, megpróbálhatjuk anélkül, később egyre távolabbról is. 

Ültetés

Célszerű a kutyát pórázra venni hozzá. Legyen nálad valami jutalomfalat. Állj a kutyád mellé közvetlenül, úgy, hogy ő a bal oldaladon legyen, jobb kezedben tartsd a pórázt úgy, hogy feszüljön. Add ki az "ül" parancsot, bal kezedet a kutya marjától húzd a fara felé, és nyomd le azt.

Ha ez sikerült, jutalmazd meg.
Ha pórázzal már megy, ezt is próbáld meg anélkül, később távolabbról is (ez csak úgy fog menni, ha a kutyád már tudja a helyben maradást.)


Fektetés

A póráz kezdetben legyen a kutyán. Ültessük le, majd a "Feküdj!" parancsszót kiadva jobb kezünkkel húzzuk a föld felé a pórázt, ballal pedig nyomjuk lefelé a kutya marját.
Másik módszer, ha egy kis jutalom falatot tartunk az egyik kezünkbe, és a föld felé közelítünk vele, mire a kutya követi a kezünket, és lefekszik.
Itt is segíthetünk neki azzal, ha a nyakánál lefele nyomjuk őt.
Ha lefeküdt, jutalmazzuk, adjuk neki az eledelt. Próbáljuk egy kis időre fekve tartani, nem jó, ha azonnal felpattan.
Ha így már megy, póráz nélkül is kipróbálhatjuk. Ezután pedig kicsit távolabbról is. Ekkor álljunk vele szembe, ültessük le, hogy helyben maradjon.
Távolodjunk el, (kezdetben egy - két lépésre), nyújtsuk ki a jobb kezünket vállmagasságban előre, tenyérrel lefele, majd mutassunk vele a föld felé, 

Helyben maradás

Nehéz gyakorlat, mert minden kutya ragaszkodik a gazdájához, és az most otthagyja őt, eltávolodik tőle. Éppen ezért, ennél a gyakorlatnál igen nagy türelemmel kell lennünk a kutyánkkal szemben.

Eleinte itt is célszerű pórázon tartani a kutyát.
Álljunk elé, ültessük le, majd tenyerünket tartsuk ki vállmagasságban előre és adjuk ki a parancsot: "MARADJ!". Óvatosan távolodjunk tőle, kezünket továbbra is kitartva. Ha megmozdulna, kicsit rántsuk vissza a pórázt. Semmiképp ne legyünk vele durvák. Próbáljunk meg kisebb, majd később egyre nagyobb köröket írni körülötte. 
Ha már megy vegyük le a pórázt, és gyakoroljuk úgy, egyre távolabbról.

Távolról ne dicsérjük a kutyát, mert könnyen megtörténhet, hogy elindul felénk!

A sikeres oktatás és a gyors tanulás titka a kitartás, a nyugalom és a pozitív motiváció, azaz a dicséret és a jutalom. 

A gyakorlat ne legyenek hosszúak, és csak akkor kezdjük el, ha kutyusunk is érdeklődő, aktív és akkor hagyjuk abba, amikor ő még szívesen folytatná, vagyis ne várjuk meg, míg a kutya megunja a gyakorlatozást. 

 

Forrás: Created by 2010.- hazunkkorul.info

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 304027
Hónap: 1378
Nap: 33