Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Virágok, gyümölcsök, kert

2008.01.17

1. Kezdjük a vásárlásnál. A növényeket megbízható forrásból szerezzük be. Vizsgáljuk meg közelről a leveleket, mielőtt ténylegesen vásárolnánk, nehogy mi vigyünk új kártevőt vagy kórokozót otthonunkba. Ne vásároljunk télen aluljáróból vagy utcai árustól szobanövényeket, mert esetleg hidegsokk érhette őket.Banán (Fotó:
Horváth Anikó)

2. Nézzünk utána, hogy a kiválasztott növény, hogy néz ki természetes körülmények közt, milyen fény- és hőviszonyok mellett növekszik. Ha azt akarjuk, hogy ne csak vegetáljon, hanem úgy fejlődjön, mint a vadonban, akkor az ottani körülményeket próbáljuk utánozni.

3. A legtöbb növény előnyben részesíti, ha két locsolás között kicsit hagyjuk kiszáradni a talaját.

Zebralevél (Fotó:
Horváth Anikó)4. Locsoljuk alulról a növényeket. Állítsuk tálkára a cserepet és ebbe öntsük a vizet, majd hagyjuk, hogy felszívja a számára szükséges mennyiséget. A felesleget öntsük ki alóla

5. Megfelelő tápoldatot használjunk a levél- illetve virágzó dísznövényekhez, de azt is csak tavasztól őszig (kivételt jelentenek ez alóla télen virítók

6. Egyes növények magas páratartalmat szeretnek, ezért akár napi párásítást is igényelhetnek. Növelhetjük a helyi páratartalmat, ha nedves kavicsos tálcára helyezzük a cserepet.

7. A nagylevelű fajokat ne hagyjuk ki a portalanításból, időnként töröljük át leveleiket puha, nedves ruhával vagy zuhanyozzuk le őket.
                                                                               (Fotó: Horváth
Anikó)

8. Bokrosabb növekedésre késztethetünk jó pár szobanövényt, (fikuszt, aráliát, könnyezőpálmát) ha kicsípjük hajtáscsúcsukat. A virágzó növények kisebb cserépben tartva gyorsabb és intenzívebb virágzásra serkenthetők.

9. Óvjuk a szélsőséges hőingadozástól a növényeket. A legtöbb cserepes dísz meghálálja, ha nyáron (rövid szoktatás után) a szabadban neveljük.

10. Rendszeresen ellenőrizzük növényeinket, hogy rögtön észrevegyük bármely kártevő, kórokozó vagy stresszhatás nyomait. A beteg leveleket és az elszáradt virágokat folyamatosan távolítsuk el.

Hortenziák
Kiültethetőek a kertbe, de dézsás növényként is nagyon szépek. Virágaik fehérek, rózsaszínüek, pirosak vagy kékek lehetnek. Júniusban- júlliusban virágoznak. A növény a félárnyékos helyet kedveli. Nyáron bőséges öntözést és kéthetente tápoldatos kezelésre van szüksége. Mész kerülő növények, ezért lehetőleg esővízzel öntözzük őket. Dézsásnövényként az elnyílt virágokat, folyamatosan távolítsuk el. Virágzás után pedig vágjuk vissza a növényeket. Teleltetése 6-8 fokon, világos vagy sötét helyen történjen. Folyamatosan távolítsuk el a lehulló leveleket. Keveset öntözzük, de ügyeljünk arra, hogy a földlabda soha ne száradjon ki. Kiültetve a kertbe télen tőtakarás szükséges / szalmával, tőzeggel /. Csak tavasszal vágjuk vissza az elvirágzott részeket.

 


Mihez kezdjünk üres virágcserepeinkkel decemberben?

Világító fenyõcsokor

 

Egy virágcserépben rendezd el sûrûn a fenyõágakat. Egy apró égõkbõl álló égõsor minden darabját szerelj rá virágkaróra úgy, hogy az égõt a karó csúcsára tedd, a vezetéket pedig kötözd a karóhoz virágkötözõ dróttal. A legszerencsésebb, ha körülbelül 20 égõt tartalmazó égõsorral dolgozol, mert ha túl sok az égõ, az nem csak kezelhetetlen, de a végeredmény sem olyan szép, mintha a fenyõágak közül csak itt-ott kikandikál egy égõ. Az égõkkel felszerelt karókat szúrd a fenyõágak közé, és rendezd el õket egyenletesen (ehhez érdemes felkapcsolni az égõket). Vágj rövidre annyi zsidócseresznyeszárat, ahány égõd van: vágd körbe a szár töve körüli részt egy kisebb ollóval, és a szárral együtt óvatosan húzd ki a termését. Az égõsor minden darabjára húzz egy zsidócseresznyét, majd végezetül akassz néhány díszt a körben lelógó fenyõágakra.

Virágcserépbõl gyertyatartó

A virágcserepet fesd be ízlésednek és a gyertya színének megfelelõen, majd ragasztószalaggal zárd be az alján lévõ lyukat. Töltsd meg félig homokkal vagy sóderrel, és állíts bele egy vastagabb gyertyát annyira, hogy stabilan álljon. Ezután még szórj homokot a cserép háromnegyedéig. Innentõl a cserép pereméig bármivel díszítheted a gyertyatartót, ami illik az eddigi dekorációhoz: száraz virággal, kavicsokkal, szegfûszeggel, gyöngyökkel, de akár csillogó üveggolyókkal is.

 

 

 

 

Kedvencem a rózsa...

Június a rózsa hónapja, ezt a virágot szépsége, illata, előkelősége, változatos színei miatt a "virágok királynőjének" is nevezik. A Rosa nemzetségnév a görög rhodon szóból származik amelynek jelentése piros, ugyanis az ókori görögországban termesztett rózsák kárminpiros színűek voltak.

A rózsa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, kétszíkű növény. A mai nemesített rózsafajták őse a napjainkban is vadon élő gyepűrózsa más néven csipkerózsa (Rosa canina), amelynek termése a csipkebogyó magas C-vitamin tartalma miatt is igen fontos. A nemesítések mértékét mutatja az is, hogy a 19. században csak a gyepűrózsából több, mint ezer új fajtát hoztak létre. A nemesítések során az elsődleges cél a folyamatosan virágzó, színpompásabb, hosszabb virágzási idejű, nagyobb virágú, intenzívebb illattal rendelkező, a lehető legkevesbé tüskés fajok létrehozása. A nemes rózsafajták a kertek legkedveltebb virágaivá váltak. Napjainkban megközelítőleg közel 8000 fajta szerepel a különböző katalógusokban. Ez a szám folyamatosan változik, némely fajta divatossá válik, majd a későbbiekben eltűnik a kínálatból. A rózsák felhasználása igen sokoldalú és változatos. A nagyra nővő futórózsa fajták kíválóan felfuttathatóak lugasokra, kerítésekre, pergolákra, remekül fedik a talajt a kisebb futó és talajtakarók, nevelhetünk belőlük sövényt, ültethetjük őket ágyásokba, de igen mutatós a kertben egy magányosan álló rózsabokor. Ahol a talaj és a klíma a nemes rózsafajták (pl a teahibridek) számára nem megfelelő, bátran tarthatunk a vad fajokból, vagy a parkrózsákból. A rózsát előszerettel használják vágottvirágként is. Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a lakásban is tartható, miniatűr, gondos ápolást igénylő példányok.

A rózsa szerepe az egyes kultúrákban:
A rózsa az emberiség történetében már a kezdetektől fogva igen fontos szerepet tölt be. Számos költőt, írót, művészt megihletett és rengeteg vers, mese, monda, költemény, festmény témájául szolgált.
- Már az ókori Indiában is igen megbecsült virág volt. Törvényt alkottak arról, hogy aki az uralkodónak rózsát ajándékoz, cserébe bármit kérhet. A templomok valamint az uralkodók lakosztályának fontos dísze volt. Számos indiai mese szól arról, hogy Laksmi a szépség istennője fakadó rózsabimbókból született. Ez alapján lett a rózsa a keleti népek szent virága
- Egy ókori perzsa monda szerint maga Allah jelölte ki a rózsát a virágok királynőjévé.
- Az ókori görögök a rózsát az istenek ajándékának, valamint a szerelem, szépség, boldogság jelképének tekintették.
- A római kultúrában az erkölcsi tisztesség szimbólumaként a különleges cselekedeteket ezzel a virággal jutalmazták. Róma hanyatlásának idején a féktelen mulatozások, a gyönyör és a vad orgiák virága lett. A vendégségeken, a hosszantartó vad mulatozásokon valamint az előkelőségek kihajózásának alkalmával töménytelen mennyiségű rózsaszirmot hintettek szét. Népszerűségét jellemzi, hogy ezekben az időkben még a Róma körüli termőföldeken is rózsát termesztettek, miközben a gabonát más országokból importálták.
- Az első keresztények a rózsát a rómaiak mértéktelen és bűnös élete miatt a hanyatlás virágának tartották. Hamarosan azonban a keresztény világot is meghódította és pár évszázad elteltével már a paradicsom valamint Szűz Mária szent virága lett.
- A muzulmánok úgy tartották, hogy a fehér rózsa a mennybe szálló Mohamed verejtékéből nőtt, ezért a rózsának a rózsaszirmokból készített rózsaolajnak és rózsavíznek megtisztító erőt tulajdonítottak.
- A középkori Franciaországban a hallgatás és a tapintatosság jelképeként a legmegbecsültebb virág volt, amelynek termesztését csak külön engedéllyel lehetett végezni.
- Angliában csak a XIV. században ismerték meg, ahol a fehér és vörös rózsa két rivális nemzetség között dúló háború jelképe lett. Ezt a 30 évig tartó háborút a mai napig is a "rózsák háborúja" néven emlegetik.
A rózsa ültetése:
A mai hibridrózsák ápolása nem igényel túl nagy szakértelmet, s majdnem minden talajon remekül fejlődnek. Azonban a jó vízáteresztő képességű, mélyen fellazított talaj és a szellős, napos hely a legideálisabb. A számunkra legmegfelelőbb faj kiválasztását a rendelkezésünkre álló hely, időjárási viszonyok ízlésünk határozza meg. A rózsát ősszel vagy kora tavasszal telepítsük. Konténeres fajtákat a fagyos idő kivételével egész évben ültethetünk. A rózsatöveket az elültetésük előtt ajánlatos 10-12 órára vízbe állítani. Kb 60 cm mély gödröt ássunk ki nekik, majd a a lyukat a megfelelő ültetési mélységig töltsük fel komposzttal kevert földdel így a tövek alatt a talaj elég laza marad. A rózsák mindig kissé mélyebbre kerüljenek, mint eredetileg voltak, Így a növényt friss hajtások képzésére késztetjük. A szemzés helye minden esetben a föld felszíne alá (kb 3-5 cm mélyre) kerüljön. A telepítés után a tövek körül a földet jól nyomkodjuk le és alaposan öntözzük be, hogy a föld jól odatapadjon a gyökerekhez. A futórózsát a támasztórácshoz képest kissé ferdén ültessük, így tud majd a növekedéssel együtemben megfelelően támaszkodni. A rózsákat érett trágyával vagy komposzttal trágyázzuk. Tavasszal szétszorhatunk az ágyás területén szaru, vér vagy csontlisztet. 3 évente algakészítményeket is alkalmazhatunk. A telepítés követő első évben rendszeresen öntözzük a töveket, de később a melegebb időszakban se hagyjuk a gyökereket teljesen kiszáradni.
Metszése:
A hibrid rózsákat évente, kora tavasszal, a vegetációs időszak megkezdése előtt meg kell metszeni. Előszőr mindig a beteg, sérült, száraz, elhalt, nem megfelelően nőtt ágakat távolítsuk el. A metszésnél alapszabály, hogy az erőteljesebb visszametszés erőteljesebb növekedésre serkenti a rózsát. A nemes hibrid rózsák esetében a gyengébb vesszőket 3-4, az erősebb vesszőket pedig 1-2 szemre vágjuk vissza. A bokros vagy futórózsákon 4-8 szemet hagyjunk meg a töveken. Mindig 1-2 centivel, egy kifelé néző szem vagy rügy felett metsszük vissza a vesszőket, így az új hajtás kifelé fog nőni. A magas törzsű rózsákat bokorként kezeljük. A rózsákat vad alanyokra oltják, amely időnként hozhat vadhajtásokat, amelyeket mindig el kell távolítani, mert gátolják a növényt a megfelelő növekedésben. Az elhervadt virágokat rendszeresen távolítsuk el, ezzel meghosszabbítjuk a növény virágzási idejét.
Betegségek, kártevők:
Sajnos a rózsákat néha megtámadhatja a lisztharmat, a csillagpenész-foltosság vagy a levéltetű. A lisztharmattal fertőzött ágakat már a megjelenéskor azonnal távolítsuk és égessük el. Réztartalmú készítményekkel védekezhetünk ellene.
A csillagpenész ellen kéntartalmú szerekkel, valamint a következetes őszi visszavágással tudunk védekezni, ezzel eltávolítjuk az áttelelő spórákat, a nyesedéket minden esetben azonnal semmisítsük meg.
A levéltetvek ellem spirituszos szappanoldatos lemosással vehetjük fel a küzdelmet. Hatásos lehet még ellenük a rózsák közelébe ültetett büdöske vagy fokhagyma is.
Teleltetés:
A fagyálló vadrózsa kivételével a rózsákat fel kell a télre készíteni. A tövek körül takarítsuk el az összes levelet, növényi maradványt, mert ezekben a korompenész könnyen áttelelhet. A tövön maradt leveleket is érdemes eltávolítani, majd takarjuk be a rózsatöveket 10-20 cm vastagon földdel. A magas növésű rózsákat úgy teleltessük, hogy leoldjuk őket a támasztékról és a földre fektetve a koronát földdel, a törzsét pedig lombbal takarjuk. Az idősebb kevésbé hajlékony tövek esetében, a koronát alkotó vesszők közötti teret fagyapottal, vagy szalmával feltöltve, majd az egészet rőzsébe, vagy zsákvászonba csavarva védhetjük meg a téli fagyoktól.
Tudod-e?
Hogy némely rózsafajta olyan erős illatal rendelkezik, amely az emberek közérzetére, érzelmeire, egészségére igen nagy hatással van. Az intenzív illat a rózsák látványával társulva erősen befolyásolja a látást, a hallást, oldja az izmok feszültségét, szabályozza a szívműködést. A rózsaillat pozitív energiával tölt fel, ezzel csökkenti a stressz kialakulásának veszélyét, serkenti az agy működését a belőle készített rózsaolaj pedig nyugtatja a légzést, csökkenti a vérnyomást. Megközelítőleg 25 féle rózsaillatot különböztethetünk meg. A legerősebb, legjellegzetesebb illatal a vörös és rózsaszínű fajták rendelkeznek, de találunk köztük, gyümölcsre, jácintra, gyöngyvirágra, mohára, petrezselyemre emlékeztető illatú fajtákat is.
A rózsa feltűnt a konyhaművészetben és a borászatban is. A ínyencmesterek kandírozott rózsaszirmokat, rózsalekvárt készítenek, és a rózsát felhasználják a különleges ételek dekorációjára is. A borászok pedig a fehér borba vörös rózsaszirmokat kevernek, amelyek egyrészt fokozzák a bor látványát, valamint az ízét is különlegessé teszik.

Szerző: Szegedi Éva (Vica)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 306441
Hónap: 935
Nap: 27