Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Otthon: lakberendezés -mediterrán stílus

2008.02.13

 

A mediterrán stílus

 

 

Magyarországon négy mediterrán jellegű stílus érvényesül. Az olasz, a spanyol, a görög, illetve a provance-i, amely megnevezést viszont ma már gyűjtőnévként az összes vidékies stílusra használjuk. E népek a földrajzi elhelyezkedés és klíma hasonlóságának hatására életvitelben, vérmérsékletben is hasonlóságot mutatnak – így az iparművészet terén is.
Természetesen nem lehet az őshonos mandula- és olajfák hangulatát mínusz húsz fokba teljesen átültetni, meg aztán az ott bányászott kövek is sokszor vagyonokba kerülnek, mire hozzánk megérkeznek. Aki viszont alkalmazkodik a helyi adottságokhoz, rájöhet, hogy nem kell lemondania az égetett kerámia burkolólapról, ha padlófűtést tesz alá, és a hazai terméskő is megteszi a falak burkolására.

Mielőtt a délies stílusok közül választunk, fel kell mérnünk, vajon alkalmasak-e egyáltalán a körülmények a hangulat megteremtéséhez.
Szükséges ugyanis bőséges természetes fény, és a ház külleme sem elhanyagolható. Ha saját házunk van, a külsőn zsalugáterekkel, meleg falszínnel és egy kis kőburkolattal segíthetünk. Lakás esetében a balkont zsúfoljuk tele pozsgásokkal meg leanderekkel és a kovácsoltvas szék alá terítsünk nádszőnyeget! A belsőt illetően természetesen először a funkcionális szükségletek kielégítése a legfontosabb, majd jöhet a design.

Provance-i mediterrán

A névadó tartomány Franciaország déli részén helyezkedik el. Az egyszerű életvitelt élő, kultúraszerető emberek stílusa a vidéki öntudat szimbólumává vált. A mediterrán hangulatot meleg színekkel, antikolt vagy kőburkolatú falakkal, egyszerű fapadlóval, illetve égetett kerámia járólapokkal hangsúlyozzák, a szép vidékiességet pedig nem hivalkodó asztalos- és kovácsmunkákkal. Kiegészítői sokszor ódon használati tárgyak, melyek szinte egyetlen kritériuma a funkció betöltése.
Mint említettük a provance-i név gyűjtőfogalomként is használatos, így az angol vidéki, eredetileg country stílust is jelölik vele. Ez később Amerikában is meghonosodott. Egyik fő jellemzője a nagy konyha és étkező, amit a régi parasztcsaládok létszáma és az angol vendégszeretet indokolt.

Spanyol mediterrán

Mivel Hispánia római gyarmat volt, majd a punok is átjáróként használták, Európa és Afrika határán mindkét kontinens hatása erőteljesen érvényesül. Reprezentativitás, már-már hivalkodó túldíszítés, monumentalitás jellemzi. Ezeket a kifejezőeszközöket még megfejelik az arany használatával, ami a gazdagságot és a hatalmat jelképezi. Míg az olasz a minőségre, a spanyol a hatásra koncentrál. A színekben pedig a göröggel mutat ellentétet, mert a görög hideg színeivel szemben igazi tüzes narancsot, vérvöröset használ. Használati tárgyaik jellemzően fából vagy kovácsoltvasból készülnek, bőr bútorhuzatokkal.

Olasz mediterrán

Itália, a divat egyik fellegváraként mindig is teret adott a művészetek szárnyalásának. A kikristályosodott stílusokból táplálkozó olasz építészetben, belsőépítészetben, formatervezésben mai napig tökéletesen ötvözik az egyszerűséget az eleganciával. Az elegancia megfogalmazása, hogy nem hangsúlyozzák túl a formát, de a díszítésben mindig karakteres motívumokat használnak. A felhasznált anyagok minőségére, a finom és drága textíliák használatára nagy hangsúlyt fektetnek. Az egész olasz design-t áthatja a kontrasztok dinamikája. Ahogy az emberek is békésen sziesztáznak, majd patáliát csapnak az utca közepén, a stílusuk is hol forró, hol hideg, hol mozgalmas, hol üres. Manapság azonban ott is domináns a "napfény szeretetének" stílusa, a mediterrán.

Görög mediterrán

A görög ember ma is halászik, hajót épít, cserépedényeket éget ki, kereskedik, és közben az a magabiztos nyugalom tölti el, hogy már egyszer bizonyított. Több ezer éve lerakta a legtöbb mai tudomány alapját, és alkotásai máig a tökéletesség példaképei az emberiség nagy része számára. Francia, olasz, spanyol társaival szemben ritkán használ hivalkodó színeket. Leginkább fehérre meszelt falakkal találkozunk és tengerkék nyílászárókkal. Bútorai fából készülnek, szőttesei nagyon színesek. A fehér kívül visszaveri az erős napfényt, belül pedig tiszta, hűvös hatást kölcsönöz. Nálunk csak foszlányokban érvényesül, hisz az egész stílus a hőség problémájának megoldására koncentrál. Puritanizmusa a magyar parasztházak hangulatával rokon. 

 

 

Szikrázó napsütés, a tenger ritmikus csobbanása, olajfák suhogása. Ez valami mediterrán. De semmi „Ollé”! Semmi színes, zajos kavalkád. Csak a napsütés, ahogy visszatükröződik a hófehérre meszelt falakról. Ez Görögország.
A falak fehérsége pedig szinte hűsít a forróságban. Hiába, a görögök több ezer éve így építik házaikat, nyilván nem véletlenül.

A hagyományok tisztelete ugyanolyan fontos a görög stílusnál, mint a cicomától mentes építkezés, a rusztikus, mégis éteri, szinte légies hatás. Az ilyen klasszikus, erőteljes vonalakat idéző ház emelkedett hangulatot kölcsönöz egész környezetének. Persze a Kárpát-medencében nincs mindig olyan jó idő, mint Görögországban, de ha gyapjú, pamut és lenvászon textíliákkal egészíted ki a mediterrán látványt, akkor kényelmes, hangulatos otthont varázsolhatsz belőle. A fehér mellett a kék a legdominánsabb szín, hiszen ez is hűsít és nyugtat, így erről se feledkezz meg. Ezeket pedig citromsárgával, pinkkel és mentazölddel kombinálva, nagyon érdekes és izgalmas megoldásokat kaphatsz. A vakító fehérséget megtörik ugyan, de a stílust nem. A mediterrán virágok és buja növényzet hangulatát hozhatod el velük otthonodba. A berendezés és a kiegészítők is tökéletesen illeszkednek a környezetbe: a kevés és ugyanakkor természetes anyagból készült bútor legtöbbször fából, vagy fonott anyagból készül.

A stílus itt sem tűri a csicsát, meg a cifrát, a használati tárgyak egyben dísztárgyak is. Gondolj csak a jellegzetes cserépedényekre, korsókra, a pithoszokra! Aki ezeket az egyszerű, mégis jellegzetes színeket használja, beszerez párat a fent említett dísztárgyak és edények közül, annak otthona tiszta, nyugodt, csöndes hangulatot áraszt majd.

A görög stílus ideális lehet mondjuk hétvégi házak, nyaralók kialakításához, így biztos, hogy az ott töltött idő kikapcsolódás lesz majd.

A Mediterrán vidék hangulata különleges és egyedi, eszünkbe juttatja a nyári pihenést, a nyugalmat, talán ezért éli ma fénykorát hazánkban ez a stílus mind az építészetben és belsőépítészetben egyaránt.
A mediterrán otthon jellemzői: az egyszerűség, a funkcionalizmus, a kényelem és a harmónia.
A stílus ismertetőjegyei: rusztikus falfelületek, zsalugáteres nyílászárók, épített konyhák, nyitott égésterű kandallók, terméskő- vagy mozaikburkolatok vagy faragott domborművek, terrakotta vázák, virágtartók díszítik a belső tereket. Fontos szerepet kap a kert vagy a belső udvar ahol sok-sok virágzó és örökzöld növényt helyeznek el. A belső teret oszlopok, falfülkék, boltívek tagolják ahol kizárólag természetes anyagok jelennek meg.

A bútorok anyaga:

Mindenképpen tömörfa konyhabútort válasszunk (a látszó felületek készüljenek tömörfából).
Ezek lehetnek: dió, tölgy, kőris, cseresznye vagy homokfújt fenyő. Utóbbi esetben a kész
ajtókat, elemeket homokfújják és ettől még rusztikusabb, barázdáltabb lesz a felület.
üzletberendezés
homokfújt fenyő (Westend, Kotányi Fűszervilág berendezése)

A burkolatok:

Kizárólag természetes anyagok: klinkel, cotto, rusztikus greslap, mozaik
burkolat, mészkő, természetes kövek pl: pala, rusztikus márvány stb. A mediterrán stílus
főbb jellemzői az erősen struktúrált felületek és a foltosra kopott, repedezett, patinás föld
színek használata, ezt antikoló festéssel érhetjük el.
 
mediterrán konyhabútor
egyedi mediterrán konyhabútor

 A világítás:

Ha lehet, ne alkalmazzunk spot és egyéb modern világítást, a legjobb a hagyományos
olajlámpát imitáló függesztett lámpa, vagy más festett üveg vagy porcelán búrával ellátott
világítótestek, kovácsoltvas lámpák.
 
mediterrán konyhabútor
egyedi mediterrán konyhabútor

 A kovácsoltvas

A mediterrán hangulathoz nagyon jól illik a kovácsoltvas. Készülhetnek belőle székek,
asztallábak, lámpák, térelválasztó panelek, virágtartók stb.
 
egyedi mediterrán konyhabútor

A páraelszívó

Ebben a stílusban meghatározó elem a kürtős páraelszívó, amely készülhet festett felülettel,
fémlemezből (pl. vörösréz), terméskő borítással vagy műkőből.
 
mediterrán konyhabútor
egyedi mediterrán konyhabútor

A beépíthető gépek:

Ma már mindegyik konyhagép-gyártónak létezik rusztikus megjelenésű sütője, elszívója. A mosogatógépek közül jobb, ha belső kezelőpaneleset választunk, az nem látszik a bútorban.
A többi gép esetében pl: mikrosütő, gőz pároló, beépíthető kávéfőző stb. ha nincs rusztikus
kivitelű, akkor sötét konyhabútor esetén a legjobb ha a fekete színt mellett döntünk.
 
mediterrán konyhabútor
egyedi mediterrán konyhabútor

 A részletek:

Ha törekszünk a markáns stílusra, akkor mindenképp figyeljünk a kiegészítőkre. Válasszunk
rusztikus megjelenésű pl. fajansz vagy kerámia fűszertartókat, tálakat, vázákat.
Díszíthetjük a teret örökölt vagy bolhapiacon beszerzett tárgyakkal, régi vasalókkal,
mozsarakkal, kávédarálókkal. Ha a helyiség mérete megengedi, mindenképp helyezzünk el
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 308203
Hónap: 886
Nap: 33