Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szépség: Arcápolás

2008.06.19

 

ArcápolásBőrünk az emberi test legnagyobb szerve, megérdemli hát, hogy jobban figyeljünk rá. Ki ne szeretne egészséges, tökéletes, bársonyos bőrt, hiszen állapota tehet bennünket vonzóvá vagy épp ellenkezőleg, akár taszítóvá is. A zsíros bőr nem csak a tinédzserek problémája, a kozmetikus szerencsére sokat javíthat a helyzeten. Latinul a zsíros bőr neve seborrhoea, amely fokozott faggyúmuködést jelent. Nemcsak a faggyú mennyisége több az átlagosnál, hanem a minősége is megváltozik.

Kialakulásában elsősorban öröklött alkati tényezők játszanak szerepet. A férfi nemi hormonok (androgén) fokozzák a faggyúmirigy működését. Külső tényezők még csak tovább ronthatnak a helyzeten: például stressz, a friss levegő és a mozgás hiánya, a helytelen táplálkozási szokások, emésztési zavarok, székrekedés, helytelen bőrápolás stb.

A zsíros bőrnek két fajtáját különböztetjük meg: olajos (Seborrhoea oleosa), amikor a bőr fénylő, és könnyen eltávolítható mitesszerek jelennek meg rajta; illetve száraz (Seborrhoea sicca), ekkor a bőr fénytelen, felülete kiszárad, gyakran hámlik, vízhiányos, feszül, sok mitesszer kíséri, melyek nyomkodás után begyulladnak, könnyen kisebesednek, nehezen gyógyulnak meg. Pattanások is tarkíthatják, és ezek nyomában sajnos életre szóló pigmentfoltok, sebhelyek maradhatnak hátra.

Komoly esetekben természetesen orvoshoz kell fordulni, hogy kideríthesse az okokat, de a problémák - hála a tudomány fejlodésének - többségében kozmetikai kezeléssel is rendezhetők. Már számos olyan fejlett technika, gépi és külső szerekkel való kezelés létezik, mellyel a legproblémásabb bőrt is rendbe lehet hozni. Nagy előnyük, hogy kiválthatják a szájon át szedhető, sokszor a szervezetre káros hatású szereket, továbbá azonnal eltüntetik a tünetekkel együtt járó nyomokat is, és rendszeres kezelés mellett hosszú távú megoldást nyújtanak. Mindeközben a bőrt fiatalítják, regenerálják (pl. borcsiszolás).


 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< November / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 273699
Hónap: 1931
Nap: 61