Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Utazás: Érdekességek

2008.05.06

Földünk bővelkedik zavarba ejtő látványosságokban, amelyekről nem tudjuk elképzelni, hogy évszázadokkal, évezredekkel korábban itt élt emberőseink művei lehetnek. E kézenfekvő feltételezés helyett sokan inkább idegen civilizációk nyomait vélik felfedezni bennük, mert valahogy megnyugtatóbb azt hinni, hogy mégsem vagyunk teljesen egyedül az univerzumban. Lépjünk túl Stonehenge misztikus kövein, a Húsvét-sziget egykedvű szobrain és Egyiptom gigantikus piramisain, s látogassunk végig néhány különösen elgondolkodtató helyet!

 

Kőedény-fennsík, Laosz
A legenda szerint egykor óriások lakták ezt a vidéket, s az ő szétszórt holmijaik ezek a bámulatos precizitással elkészített, rejtélyes korsók. A valóságban egy ma még ismeretlen kultúra képviselői használhatták az edényeket, valamikor a Kr. e. 500 és a Kr. u. 800 közötti másfél évezredben. A szelídebb magyarázat szerint ételtárolók voltak a több embernyi magas, sok tonnás homokkő- és gránitkorsók, mások szerint viszont urnák, ugyanis a környékükön emberi maradványokat is találtak.

Koedeny
 

Óriások ösvénye, Észak-Írország
Nemcsak első, de második és sokadik pillantásra is nehéz elhinni, hogy a szabályosan megmunkált tömböket a természet hozta létre. Az óriások a tudósok képzeletébe nem férnek bele… 25-65 millió éve ezen a területen különösen aktív vulkanikus tevékenység folyt, s a kiömlő és megszilárduló láva fantasztikus bazaltkockákat, és néhol 10-12 méteres oszlopokat hozott létre.

Oriasok
 

Avebury, Anglia
Óvatos becslések szerint is legalább 5000 évesek azok a kőkörök és több méter mély árkok, amelyek az angliai Avebury települést veszik körül. A hely nem messze található a hihetetlenül felkapott Stonehenge-től, de attól sokkal régebbi, bár eredeti pompájából ma már alig látható valami. A 14. századtól kezdve a rituális célokat szolgáló, pogánynak gondolt kőépítményeket a nép pusztítani kezdte, illetve házak építésére használta föl.

Avebury
 

Baalbek, Libanon
Különc festőnket, Csontváryt is megihlette az ősi templomokban bővelkedő régi település, amelyet a római korban Heliopolisnak, vagyis a Nap városának neveztek. A föníciaiak virágoztatták fel ezt a helyet, s talán az ő idejük alatt keletkeztek azok a gigantikus kőtömbök is, amelyekhez képest az egyiptomi piramisok építőelemei szinte csak apró kavicsok.

Baalbek
 

Kőlabdák, Costa Rica
Az igazat megvallva, fogalmunk sincs, mire használhatták a 2000 évvel ezelőtt itt élők a bámulatos gránitgolyókat, amelyek közt vannak néhány centiméternyi, de több mint 2 méter átmérőjűek is, s valamennyi olyan tökéletes megmunkált, hogy a legnagyobbak sem térnek el 3-5 centinél jobban a tökéletes gömb alakzattól.

Kőlabda
 

Nullarbor-síkság, Ausztrália
A hely neve latinul „fátlant” jelent, ami roppant találó ebben az esetben, hiszen egy 200 ezer négyzetkilométernyi, valóban szinte teljesen fa nélküli síkságról van szó. A Dél- és Nyugat-Ausztrália között húzódó terület nagy része nemzeti park, az anyaga pedig tápanyagban szegény mészkő, ami miatt a Nullarbor lényegében sivatag, ahol a napi hőmérséklet 48 és 0 fok közt ingadozik. Régen a tenger ezt is beboríthatta, de aztán a víz visszább húzódott.

Nullarbor
 

Nazca-vonalak, Peru
Az Andok és a Csendes-óceán közt lévő keskeny fennsík rejtélyes rajzai valószínűleg többek számára ismerősek. Az inkák előtt itt lakó, 2000 éve élt indiánok készíthették őket, s a mértani alakzatokat, pókokat, madarakat, bálnákat és más állatokat ábrázoló vonalak olyan egyenesek, hogy kilométerenként csupán 1-2 méter elhajlás van bennük. Ja, és csak a magasból vehető ki a formájuk…

Nazca
 

Piramisok, Bosznia
Sokan még az építmények alapos átvizsgálása után is kételkednek abban, hogy a Kr. u. 200 körül készült bosnyák piramisok valóban azok, amiknek látszanak. A Nap-, Hold- és Sárkánypiramisnak elnevezett képződményeket hosszú ideig egyszerű magaslatoknak gondolták, nemrég azonban fény derült valódi kilétükre. A Nappiramisnak nevezett Visocica-hegy valamivel több, mint 210 méter, s ezzel 60 méterrel magasabb az egyiptomi Kheopsz-piramisnál!

piramis
 

Ki tudja, miért, de a világ 10 legkiábrándítóbb nevezetességét tartalmazó listán csupa olyan helyek, turistalátványosságok szerepelnek, amelyeket az emberek – mielőtt megtekintik őket – általában Földünk egyszeri és megismételhetetlen csodái közé szoktak sorolni. Talán éppen a velük szemben támasztott túlzott elvárások váltják ki aztán mindenkiből a „nem egy nagy szám” érzést, bár mi még most is hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy aki az alábbi Top 10 valamennyi tagját láthatta már élőben, az nagyon szerencsésnek vallhatja magát.10. Pisai ferde torony
„Szállj le a vonatról, menj el a toronyhoz, csinálj néhány fotót, aztán szállj fel a következő vonatra, és hagyd el gyorsan a várost” – javasolja a világhálón egy csalódott turista, aki ezek szerint nem nagyon lehetett elragadtatva Pisa eme nagyszerű csodájától. A dóm mellett álló campanile valóban nem sokban különbözik a középkori harangtornyok többségétől, legfeljebb csak abban, hogy már az építése elején csúnyán megsüllyedt a rossz talaj miatt, s aztán ebből a hibájából kovácsoltak erényt az élelmes helybeliek.

Pisai ferde torony
 

9. Brandenburgi kapu
A hidegháború idején a berlini fal része volt, korábban pedig egyszerű városkapu. A megosztottság és az egység szimbólumának egyaránt nevezhető építménnyel az a legtöbb látogató baja, hogy az év nagy részében építődaruk vagy reklámok takarják el, lefényképezni szinte lehetetlen.

Brandenburgi kapu
 

8. Egyiptom piramisai
Négy és félezer éve állnak helyükön a hatalmas kőgúlák, amelyek megépítése még ma is emberfeletti feladatnak minősülne. De az is dicséretet érdemel, aki kibírja a környékükön tapasztalható rekkenő hőséget, és meg tudja úszni, hogy még egy kulcstartót se vegyen a százával ott rajzó szemtelen árusoktól.

Gizai piramisok
 

7. Fehér Ház
Ha nem a világ legbefolyásosabb államának elnöke élne és dolgozna benne, a washingtoni Fehér Ház csak amolyan „tizenkettő egy tucat” épület lenne Amerikában. Néhány látogató szerint a jelenlegi lakója a legkiábrándítóbb benne, a többség viszont a rengeteg szigorító intézkedést kifogásolja, amely szinte élvezhetetlenné teszi az iroda végigtekintését.

Fehér Ház
 

6. Spanyol lépcső
A barokk Róma egyik legszebb építészeti alkotása a Piazza di Spagna tér tartozéka. A méltóságteljes lépcsősor valóban nagyon mutatós a képeken, ám ha nem a megfelelő időben látogatunk oda, akkor a prospektusok zöldellő növényei és színpompás virágai helyett csak a shoppingoló tömeget találjuk ott.

Spanyol lépcső
 

5. Szabadság-szobor
130 évvel ezelőtt a franciák ajándékozták New York-nak a Liberty Island-en található, ma már zöldes színű, ám a maga idejében még rezesen csillogó szobrot. 2001. szeptember 11. hatása azonban ezt is elérte: biztonsági okokból többnyire csak a talapzatára lehet felmászni, a tetejébe már nem sokakat egednek fel.

Szabadság szobor
 

4. Las Ramblas
Barcelona több kilométer hosszú sétálóutcája szinte mesebeli hely – lehetne. Az éttermek és boltok azonban túlzsúfoltak, az utcán dolgozó bűvészek és mutatványosok produkcióinak színvonala pedig néha megkérdőjelezhető, a zsebtolvajok viszont annál magasabb szinten űzik a maguk mesterségét.

Las Ramblas, Barcelona
 

3. Times Square
A New York-iak fontos köztere megint csak egy érzéki csalódás következménye: a filmekben és a tévéhíradókban nagyon jól mutat, ám élőben az állandó csúcsforgalom és a piócaként ránk tapadó árusok miatt szinte elviselhetetlen.

Times Square
 

2. Louvre
A híres párizsi múzeum, pontosabban a benne őrzött Mona Lisa nem véletlenül érdemelte ki az ezüstérmet. Aki azt hiszi, zavartalanul gyönyörködhet Leonardo nevezetes festményében, annak csalódnia kell: az 500 éves, éppen ezért eléggé megviselt, üvegfal mögött őrzött, kis méretű (mindössze 77×53 centiméteres) képet még le sem lehet normálisan fényképezni, hogy legalább ennyi nyoma maradjon a látogatásunknak.

Louvre
 

1. Eiffel-torony
Mi más is szerepelhetne az első helyen, ha nem a francia főváros égbe nyúló nevezetessége? A maga korában még a helybelieknek sem tetszett, aztán megszerették a turisták millióit vonzó különleges építményt, amely állandóan túlzsúfolt, hihetetlenül drága, és valljuk be: valójában csak egy otromba vastorony.

Eiffel torony
 

 

Az újonnan formálódó tájegységek vörös láva és fekete sziklaképződményeitől kezdve, a hideg tundrákon át egészen a befagyott tavakig, Földünk tájain a színek állandóan változó skáláját láthatjuk magunk körül. Az évszakok körforgásával a legdrámaibb árnyalatokban gyönyörködhetünk ugyanazon a tájon. A télen sápadt sárgás mezőkből nyáron élénk színekben pompázó virágos rétek lesznek, amelyek ősszel ismét sötétbarnás árnyalatot öltenek.A következőkben az ásványoknak és a helyi éghajlatnak köszönhetően kialakult gazdag és élénk színekben tobzódó tájakat mutatunk be. Ha csak virtuálisan is, de ellátogatunk Ausztrália Pink-tavaihoz, ahol a rózsaszínű sós föld csodás kontrasztot alkot a szürke égbolttal, az Oregonban található Painted Hills-hez (Festett Dombok), ahol barackszínű üledékrétegeket és rozsdabarna vulkáni hamut láthatunk, majd megcsodáljuk Spanyolország és Anglia gondozott zöld farmjait és rétjeit, ahol a zöld különféle árnyalatainak élénk hátteret kínál a kék égbolt.

Színek
 

1. Volcanoes Nemzeti Park, Hawaii
Az 1916-ban alapított nemzeti park területén a természeti képződmények hihetetlen gazdagságát láthatjuk, az óceántól egészen a Föld legaktívabb tűzhányójáig, a Kilaueáig, amely sokat segített a tudósoknak, hogy alaposabban megismerjék a szigetek kialakulásának körülményeit. A parkban található a Mauna Loa vulkán, amelynek csúcsa 4100 méter magasságba nyúlik.
       

Volcanoes Nemzeti Park, Hawaii
 


2. Őszi táj, Japán


Japán ősz
 

3. Skagit-völgyi tulipán fesztivál, Washington
A fesztivált - amelyen az első tavaszi színek megjelenését ünneplik - minden évben megrendezik április 1. és 30. között.

Skagit-völgyi tulipán fesztivál, Washington
 

4. Pink-tavak, Victoria, Ausztrália

Pink tavak, Ausztrália
 

5. Painted Hills, Oregon
A Painted Hills (Festett dombok) az Oregon állambeli Wheeler megyében található, és a John Day Fossil Beds Nemzeti Emlékhely része. A terület a körülötte húzódó dombok színes rétegeiről kapta a nevét. A vörös árnyalat a laterit talajnak köszönhetően alakult ki, amely az ártéri üledékekből jött létre abban az időben, amikor a területen az időjárás még meleg és magas nedvességtartalmú volt.
        

oregon
 

6. Calico Basin, Nevada

calico medence_nevada
 


7. East Riding, Anglia

 Anglia lankás dombjai és mezői csupán kis részét alkotják az Egyesült Királyság változatos domborzatának, amelyet a tektonikus mozgások és az eljegesedés formált olyanná, amilyennek ma ismerjük. Anglia mérsékelt éghajlatának és az egész évben bőséges csapadéknak köszönhetően mindenhol csodás zöld színben pompázik a táj.  

East Riding_Anglia
 


8. La Mancha, Spanyolország
     

La Mancha_Spanyolország
 


9. Monte Albán, Oaxaca, Mexikó
      

Monte Albán_Mexico
 


10. Halász farm, Horvátország

halászfarm_Horvátország
 

11. Chia-yi County, Taiwan

Chia-yi County, Taiwan
 

12. Valahol Skóciában
Skócia domborzati térképét nagyjából három fő területre lehet osztani: a Felföld és a szigetvilág, amelyek a kambriumi és prekambriumi időszakból származó ősi sziklák alkotnak, a Középső Alföld egy hasadékszerű völgy, amely többnyire paleozoikus alakzatokból épül fel, valamint a Déli Felföld, egy 200 km hosszú hegyvonulat, amelyet széles völgyek tagolnak.   

Skócia
 
     

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 263518
Hónap: 2139
Nap: 50