Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Utazás: Franciaország

2008.02.08

 

Franciaország

Párizs

Ezt látni kell!
Rousseau azt vallotta, hogy a szabadság, az egyenlõség és a testvériség együtt alkalmazott elve elõbbre viszi az emberiséget. A gondolat sok támogatóra lelt, végsõ soron az embereket származásuk alapján megítélõ középkor felbomlásához vezetett a világ számos területén. Hogy a francia forradalom alapgondolatában a nagy filozófusnak mennyi igaza volt, azon elmélázhatunk a számtalan szép és különleges látnivalót felsorakoztató francia fõváros, Párizs megtekintése során.

Cité
A Cité és az Ile Saint-Louis (Szent Lajos szigete) a Szajna folyó 2 szigete a város szívében. A sziget dél-keleti csücskében található a messze földön híres, csodálatos, állatformájú vízköpõkkel, rozettás ablakokkal ellátott Notre-Dame katedrális, mely az 1200-as évektõl mintegy 2 évszázadon keresztül épült; a világ építészetének egyik kiemelkedõ alkotása. A legendák szerint a harangtornyokat a torz testû, de tiszta lelkû Quazimodó õrizte. Az általa megtett lépcsõfokokat mi is megmászhatjuk, hogy a harangok árnyékából letekinthessünk a szajna-parti épületekre. Itt koronázták meg Napóleont. A templom terén megnézhetjük minden francia út kiindulópontját, a 0. kilométerkövet. Innen nyugati irányban található a Rendorprefektúra és a Palais de Justice (Igazságügyi Palota), a Conciergerie. Figyelemre méltó a Szent Lajos építtette a Sainte-Chapelle. Ebben a kápolnában õrzik a mai napig Jézus töviskoronáját és szent keresztjének egy darabját. A Vert-Galant kert fái a nyári melegben hûsülést nyújtanak az idelátogatóknak.

Ile Saint-Louis
A Szent Lajos hídon gyalog átjuthatunk az azonos nevû szigetre, melynek kávézói, fagylaltozói (pl. Berthillon) pazar Párizsédességkínálatot nyújtanak. Ha áthaladunk a Pont Sullyn (Sully híd), akkor egy újuló városrészbe érünk. Az Institut du Monde Arabe (az arab Világ Intézete) a muzulmánok életérõl hivatott bemutatni. A Grande Galerie de l’ Evolution (az Evolúció Nagy galériája) figyelemre méltó épületében a világ állatairól gyûjthetünk hasznos és érdekes információkat. A Jardin de Plantes (Botanikus kert) a benne lévõ állatkerttel, különleges növényfajtákkal feltétlen megérdemel egy kis kitérõt. Itt található a Museum National d’Historie Naturelle (Természettudományi Múzeum) is. A Mosquée de Paris (Párizsi mecset) lenyugözõ épülete a Rue Geoffroy mentén áll. A környék nyüzsgõ éjszakai életérõl nevezetes. A XIII. kerületben megnézhetjük Párizs New York-ihoz hasonló Chinatown-ját, a kínai negyedet.

 

Quartier Latin (Latin negyed)
A kulturális eseményektõl hangos negyedet kb. háromórányi sétával járhatjuk be. A római-kori Pantheon-tól elindulva a Rue Saint Jacques-en eljuthatunk a Musée de Cluny-hez, melyben középkori- és ókori emlékeket gyûjtöttek össze. A Quartier Latin-ban létesült a Sorbonne Egyetem, ahol rangos gimnáziumokban, felsõoktatási intézményekben gyarapíthatják tudásukat a világ minden tájáról ideérkezõ diákok. A Theratre de l’Odeon a modern színházmûvészet szentélye. A Saint-Germain-des-Prés Párizs legrégebbi temploma. A Musée d’Orsay olyan jeles mûvészek alkotásait mutatja be, mint Manet, Van Gogh, Gauguin, Cézanne, stb. A Saint-Suplice-templom megtekintése után pihenjünk le a Jardin du Luxembourg parkban, ahol a Medici-szökõkút lágy csobogása megnyugtatja látogatót. A negyedben található a Sénat épülete, melyben a szenátus mûködik.

Montparnasse
Párizs
A Rue du Depart-on álló Tour (Torony) 56. emeletérõl szép kilátás nyílik a városra. A városrészben hosszabb-rövidebb ideig élt, alkotott, éttermeiben evett-ivott jeles mûvészek: Picasso, Chagall, Apollinaire, Bourdelle, Hemingway, Henry Miller. A Bourdelle-galéria szobrokat, modern mûvészeti alkotásokat mutat be. A temetõ és a katakombák Rue Froidevaux mellett fekszenek. A Montparnasse (sugárút) mentén mozikat, sörözõket, bárokat találunk.

 

Eiffel-torony és Invalidusok dómja
Az Eiffel-torony és az Invalides (Invalidusok dómja) a Szajna déli partján, Párizs dél-nyugati részén található. Az Assemblée Nationale a Nemzetgyûlés munkahelye, az Invalides-t a XIV. Lajos építtette. Hatalmas, arannyal gazdagon díszített kupoláját, szenteket ábrázoló szobrok díszítik. Itt nyugszik Napóleon 6 matrijoska baba-szerûen egymásba rakott koporsóban. Az Eiffel-torony Párizs szimbóluma; vasszerkezetét az 1889-es világkiállításra emelték. A város legszebb és legteljesebb panorámáját csodálhatjuk meg a lifttel megközelíthetõ kilátójából. A Champ de Mars egykor katonaiskola volt. Az Alma Híd környékén fekvõ, párutcányi, csatornák néven emlegetett rész, Velencét idézi. Rodin életmûvét mutatja be a Rodin Múzeum. Csodáljuk meg a Pagodát a Rue de Babylone-on.

 

Trocadéro és Passy
Paloták, széles sugárutak, a divat fõvárosának legszebb divat-tervezõ mûhelyei, butikjai csoportosulnak az Avenue de New York északi oldalán. A legérdekesebb Párizslátnivaló a Trokadéro és környéke. Az itt található múzeumok közül a legjelentõsebb a Musee de l’Homme (az Ember Múzeuma), a Musee de la Marine (Tengerészeti Múzeum), a Musée des Monuments Francais (Francia Emlékmûvek Múzeuma) és a Marmottan Múzeum. A Musée de la Mode (Divat Múzeuma) vitrinjeiben a különbözõ divatirányzatok néhány jellemzõ ruhadarabját tekinthetjük meg.

A Louvre-tól a Grande Arche-ig húzódó terület korábban virágos mezõ volt. A Champs-Élysées a világ legszebb és talán legismertebb sugárútja. A 110 m magas Grande Arche, az Emberi Jogok Nemzetközi Alapítványának ad helyet. A Louvre erõdöt 1190-ben I. Ferenc hozatta rendbe, hatalmas múzeuma számtalan gyûjteménynek ad otthont. A Louvre melletti téren lévõ, Egyiptomot idézõ üvegpiramisokat Leoh Ming Pei tervezte. A concorde-téri obeliszket Champollion hozta egyiptomi expedíciójáról. A hatalmas méretekkel rendelkezõ, (50 m magas, 45 m széles) Diadalív (Arc de Triomphe) Napóleon nagysága elõtt adózik. Tetejérõl jól megfigyelhetõ az ív lábától kiinduló 12 sugárút, melyet 12 tábornokról neveztek el. A Place de l’Étolie 1970 óta viseli az V. Köztársaság alapítójának nevét. A Palais de l’Élysée (Élysée-palota) a köztársasági elnök rezidenciája. A Grand Palais-t, a Petit Palais-t és a Palais de la Découverte-et világkiállításokra létesítették. Ez utóbbi múzeumában izgalmas biológiai, kémiai és fizikai jelenségeket figyelhetünk meg.

A környék olyan elegáns üzletházak, ékszerboltok és divatcégek színes kavalkádja, mint például a Chanel, Christian Dior, Yves Saint-Laurent, Ungaro, Versace, Givenchy, Cartier. A Cour Carré nagy divatbemutatók helyszíne.
A híres Párizsi Opera a Boulevard des Capucines mentén magasodik az égbolt felé. Napóleon utasítására épült. A Királyi Palota lenyûgözõ látványt nyújt, kertjében a turisztikai élményekkel telítõdött utazó néhány perces pihenõt tehet. A Musée Grévin falai közötti panoptikumban egyes világhírességek viaszszobra látható.

Montmartre, falu a nagyvárosban
A csodálatos, apró kertetekkel, szõlõlugasokkal Párizstarkított domboldal a nyugalom szigete, ahol a Franciaország vidéki hagyományai még mindig részét képezik a mindennapi életnek. A keskeny utcák, sikátorok néhány négyzetméternyi földfelületén tavasszal orgona, akác nyílik. A domb csúcsán, a muzulmán vallású országok mecseteit megcsúfolóan gyönyörû, fehér mészkõbõl készült bazilika a Sacré-Coeur állítja el lélegzetünket. A jellegzetesen francia utcákon utcai zenészek, rajzolók, festõk, dohányboltok, kávézók, kis éjszakai bárok kínálják szolgáltatásaikat a messzirõl érkezett turistáknak. Itt található az eredeti Moulin Rouge, melyet világszerte sok helyen próbáltak lemásolni, s mely minden híresztelés ellenére nem egy romlott sztriptíz bár, hanem színvonalas revümûsort ad. A Place des Abessen a naplemente felejthetetlen látványt nyújt.

Párizs Észak-keleti részei
A Cité des Sciences et des Techniques (Tudományok és Technika Városa) planetáriumával és tárlataival a csúcstechnológiát népszerûsíti. A Hõtel Carnavale ma Párizs történelmét ismertetõ múzeumnak ad otthont. A Bastille épülete 1789. július 14-én a népi forradalom központja volt. Ennek az eseménynek emlékét dicsõíti a monumentális Colonne de Julliet oszlop a kecses, aranyozott Szabadság Géniusszal.
A Marais negyed legszebb, a tökéletes szimmetriájáról ismert tere a Place de Vosges. A 6. számban lakott Victor Hugo. A Hotel Solé Picasso életmûvének legjelentõsebb darabjait rejti. A Centre Pompidu a modern mûvészeti események és kiállítások színes tárháza.

Eszem-iszom
Ne hagyjuk el Párizst anélkül, hogy meg ne kóstoltuk volna a híres francia konyhamûvészet finom fogásait. Egy házias kosztot kínáló, pecsenyeillattal átjárt sörözõ, megér egy néhány órás gasztronómiai kitérõt, de választhatunk a Párizsfehér damaszt-abroszos, elegáns éttermek étlapjairól is.
A francia étkezési kultúra fontos része a sajt (több mint 400 féle változatban készítik), és a ropogós francia kenyér (baguette) és az elmaradhatatlan francia bor, mely méltán vált világhírûvé.
Párizs a kávéházak intézményének megteremtõje. A mintegy 12 000 kávéház barátságos, nyugodt légköre, a kávé és egy croissant mellett folytatott beszélgetés közelebb hozza az embereket egymáshoz.
A Champs-Élysées-n számos reggelig nyitva tartó vendéglõ áll az idelátogatók rendelkezésére. Bárok, klubok és diszkók egész sora várja az éjszakai élet kedvelõit.

Közlekedés Párizsban
A párizsi autózás jellegzetessége, hogy ritkán vannak sávok, és – párhuzamos közlekedésnél – egyszerûen annak van elsõbbsége, aki elõrébb van. Az, ami Magyarországon tolakodásnak tûnhet, Párizsban a közlekedés elfogadott, szabályos és szükséges része. Kevés védett fõútvonal van, elvileg mindenhol a jobb kézszabály van érvényben, a gyakorlatban azonban majdnem minden sarkon van lámpa. A nagy körforgalmakban is többnyire a jobbról jövõknek van elsõbbségük, akik nagy sebességgel beszáguldanak a körforgalomba, majd a következõ bevezetõ útnál fékeznek, hogy helyet adjanak az érkezõknek. Vigyázzunk a motorosokra, akik legszívesebben a sávok között, a forgalommal szemben vagy a járdán mennek. A buszoknak mindig elsõbbségük van.

Gyalogosok
A gyalogosok a piros lámpákat csak tájékoztató jellegûnek tekintik – ha éppen nem jön autó, gondolkodás nélkül átmennek a túloldalra. Ha jön, sokszor akkor is. Az autósok viszont nem állnak meg azért, mert valaki a zebra szélén állva arra vár, hogy átmehessen, de ha már vállalta a gyalogos azt a kockázatot, hogy elinduljon, az autósok – többnyire – megállnak és átengedik. Az elsõ napokban kaotikusnak tûnhet a párizsi közlekedés, vigyázzunk nagyon.

Metró
A párizsi metró, aminek 14 fõ- és két szárnyvonala van több száz állomással, rendkívül hatékony: gyors, megbízható és a város (majdnem) mindegyik pontjára eljut. A párizsiak a címük mellé azt is megadják, hogy melyik metróállomáshoz laknak a legközelebb, ami nagyban megkönnyíti a tájékozódást; gyakorlatilag nincsen a városnak olyan pontja, amelyik 500 méternél messzebb lenne egy metróállomástól. Minden állomáson van egy részletes térkép a közvetlen környékrõl (plan du quartier). Ha nem találunk egy helyet, nyugodtan kérjünk információt a pénztárban ülõ alkalmazottaktól.

Biztonság
Bár Párizsnak nincsen mindig jó híre közbiztonsági szempontból, a valóságban nem rossz a helyzet, részben annak köszönhetõen, hogy a francia rendõrség nagy hatékonysággal dolgozik. A város nagy részén még éjszaka is nyugodtan lehet sétálni, egyedül a pályaudvarok környékén, valamint a Barbès-Rochechouart és a Stalingrad metróállomások környékén kell az átlagosnál jobban vigyáznunk. Figyeljünk azonban arra, hogy ne lógjon ki a zsebünkbõl pénztárca, és hogy ne viseljünk nagyon kihívó ékszereket. Jó megoldás, ha a póló vagy ing alá rejthetõ pénztárcát használunk. Párizsban gyakorlatilag mindenhol lehet bankkártyával fizetni, ha van ilyenünk, inkább ezt használjuk. Az útlevélrõl és a repülõjegyrõl érdemes fénymásolatot készítenünk, ami nagyban segítheti a pótlást; az eredetiket a pénz nagy részével együtt a szállodai széfben hagyhatjuk.

Saint Malo
Bretagne északi partjánál lévõ Saint Malo kikötõ híres a régi kalózoktól, a fallal Franciakörbevett városáról és a közeli strandokról. A XVII. és XVIII. század során egyike volt Franciaország legfontosabb kikötõinek, kereskedelmi és kalózhajót egyaránt kiszolgálva. Ekkor tájt épült vár és erõdítmény rendszere - fõleg azért, hogy kivédjék az angol kalózok jelentette fenyegetést - de ezek a védelmi pontok továbbra is gyengék, a zsákmány azonban gazdag maradt. Az óvárosban található a Szt. Vince katedrális is. A katedrális a XI. századtól kezdve tárháza a középkori és a modern festett üvegablakok elsõrangú gyûjteményének. Júliusban és augusztusban számos klasszikus koncert házigazdája is.

Az óvárostól délre kucorog a Fort de la Cité, mely a II. világháború idején német erõdítmény volt. Az erõd belsõ részét jelenleg lakókocsisok használják, a látogatók számára tiltott terület, de senki nem fog szólni, ha besétál a fõbejáraton.

Saint Malo másik látványosságát az óvárostól délre elterülõ békés tengerparti sáv jelenti. Ezen a területen lehet megfigyelni a világ egyik legnagyobb árapály változását. A dagály vízszint különbsége gyakran eléri a 13 métert. Saint Malo kitûnõ táborhely, a Cote d' Émeraude bejárásához és innen indulhatunk az 1 napi távolságon belül lévõ Mont Saint Michel világhírû apátságába is.

Loire völgye - Chateau de Chambord
A XV. századtól a XVIII. századig a Loire völgye volt a francia nemesség játszótere, akik a nemzet Franciagazdagságát kiaknázva fényûzõ kastélyok kiterjedt szomszédságát húzták fel. A korábbi védelmi célokat is ellátó építmények fokozatosan hóbortos kéjlakokká alakultak át, s a magányos hegycsúcsok helyett völgyekbe vagy olyan vízpartra kerültek, ahol harmonikusan illeszkedtek a környezetükbe. A legnagyobb és legtékozlóbb a Loire völgyi kastélyok közül a Chateau de Chambord. 1519-tõl kezdve építik, reneszánsz díszítésére Leonardo da Vinci is hatással lehetett, aki 1516-tól három évvel késõbb bekövetkezett haláláig a közelben élt. Az építkezés 15 éve alatt 1800 munkást és mestert alkalmazott és egy idõben komolyan tervbe vette azt, hogy a Loire-t medrébõl eltereli és a kastély alatt vezetteti el (végül egy kisebb folyónak a Cosson-nak változtatták meg a medrét). A király, anélkül, hogy mûve befejezését láthatta volna, összetöpörödve és nyálát csorgatva halt meg - nem kétséges, hogy fiai szerint ezt bõven megérdemelte.
Belül a híres kettõsspirál lépcsõsor fogad, ahol felhevült hercegek és piros pozsgás vezetõik kergették egymást le és fel, amikor épp nem a tetõteraszról egybegyûlve figyelték a katonai gyakorlatokat, hadijátékokat, kopók és vadászok visszatértét a napi szarvas ûzésbõl. A terasztól jól látni a tornyokat, kupolákat, mozaik palatetõket és villámhárítókat, melyek a kastély impozáns sziluettjét alkotják.

Biarritz
A francia barokk területek e príma tengerparti városa 1854-ben kezdte karrierjét, Franciamint az európai arisztokrácia nyaralótelepe. Késõbb a jómódú angolok körében vált népszerûvé. Manapság Biarritze nemzetközi közönséget vonz finom strandjaira, kaszinóiba és szörfölésre kiválóan alkalmas helyeire.
A város kulturális látnivalói: egy kékkupolás orosz ortodox templom, hotelek, és a Musée de la Mer. Ez utóbbit mostanság újították fel és tartozik hozzá egy akvárium, ahol a tenger élõvilágát illetve a kereskedelmi halászatban is bálnavadászatban érdekelt terület dokumentációjának kiállítását láthatjuk. A kinti medencék fókákat és cápákat rejtenek. Biarritz híres strandjait nyáron ellepik az élénken csíkozott fürdõsátrak és az emberek. Az egész napi pörkölõdés után golfozhat, vagy cesta punta-t játszhat - ez a világ leggyorsabb labdajátéka, egy kanál-szerû sütõvel - esetleg az éjszakai folklór elõadásokban gyönyörködhet, vagy a baszk zene és kézmûvesség árubemutatójából csíphet meg valamit.

Sarlat-La-Canéda
A csak simán Sarlat-ként ismert elbûvölõ reneszánsz városka Perigord területen a IX. században alapított Bencés apátság szomszédságában jött létre. Anglia és Franciaország határvidékeként nem építették újjá romjaitól a százéves háború, majd késõbb a vallásháborúk során. Mindezek ellenére jellegzetes középkori hangulat lengi be a városka okkersárga homokkõ házait és csábító utcáit.
Sarlat építészeti kincsei közé számít a Cathédrale Saint Sacerdos, eredetileg a Bencés apátság részét képezte. A katedrális stílusa egy kicsit vegyes, a legtöbb építmény a XVII. századból származik. Mögötte található a város legelsõ temetõje, a "Halottak Lámpásával", ami a XII. században Szent Bernát tiszteletére épített tornyot takar.
Sarlat jó kiinduló hely a közeli Vézcre-völgybe tett kiránduláshoz. A völgyben elszórtan közel kétszáz helyen õstörténeti emlékeket találtak, köztük a híres Lascaux barlangban is, amit egykori vadász kultúrák mágikus szertartásokat bemutató helyének tartanak. 1940-ben fedezték fel a nagy kiterjedésû barlangrendszert, számos 15.000 éves falfirkával és bika, ló, illetve szarvas festményekkel.
Vannak más festett barlangok is a térségben, de Lascaux-hoz egy sem fogható. Sajnos, a lelkes szikla bámulók által kilélegzett széndioxid gombásodást okozott a festményeken, ezért a látogatók most már csak egy aprólékos cement másolatban gyönyörködhetnek, pár száz méterre a lezárt eredetitõl.

Chamonix
Chamonix városa a francia Alpok leglátványosabb darabjai által körbezárt Franciavölgyben terül el. Kicsit a Himalájára emlékeztetve, a térségben mély gleccserszakadékok uralkodnak, háttérben a Mont Blanc felhõdiadémot viselõ csúcsával. Késõ tavasszal és nyáron a gleccserek és a magas hegyi hó szépséges hátteret biztosít a mezõknek, vadvirágokkal, bozóttal és fákkal borított hegyoldalaknak. Túrázásra ez a legjobb idõszak, télen pedig a több, mint 200 km hosszú lejtõs terep sípályák elõnyeit élvezhetjük.
További mulatságot jelent a világ legmagasabb drótkötélpályáján a gleccsereken keresztül megtett út. A kocsi menetrend szerint áll meg a sípályáknál és a túra-csomópontokon. A Mer de Glace az Alpok második legnagyobb gleccsere. 14 km hosszú, 1800 m széles és mélysége 400 m-ig terjed. Van egy vonat is, ami 1915 m-re kapaszkodik fel, és egy pár hegyi ösvény, de a gleccseren való átkelés veszélyes és megfelelõ felszerelés illetve vezetõ nélkül nem szabad nekivágni.

Arles
A Rhone melletti bûbájos provansz városka jelentõsége elõször 49-46 i.e.-ban nõtt meg, amikor a gyõzedelmes Julius Caesar elfoglalta és lerombolta a közeli Marseille-t. Hamarosan a régió kereskedelmi csomópontja és fontos provincia központ lett, óriási közterekkel, amik ma is használatban vannak.
A XIX. század vége felé itt telepedett le Vincent Van Gogh, rajzok és festmények százát megalkotva. Forró nyári napokon megfigyelheti a síkságokról felszálló hõhullámokat, pont úgy, ahogy Van Gogh tette száz évvel korábban. A festményein oly gyakran szereplõ olajfák és szõlõskertek még mindig beborítják a környék mészkõ dombjait. Arles nevezetes még rikító vörös tetõs házairól is, árnyas, girbe - görbe sikátorairól, amelyek ahhoz is túl szûkek, hogy egy macskát meghimbálj.

Arles látványosságaihoz tartozik a Les Arcnes, egy óriási római amfiteátrum, amit az I. század vége felé építettek. A város másik római öröksége a Théátre Antique, ami ideális terepet nyújt a nyári szabadtéri tánc, film és zenei fesztiváloknak. Arles központi része nyugis hely, meghitt terekkel, teraszos sörözõkkel ahol jólesik a pastis kortyolgatása, miközben hosszú pomádés bajuszt viselõ helyiek pétanque-t játszanak.

Cannes
Ez a nyaralóhely, a világhírû Cote d'Azur-on, a jó módú arany ifjak és a mániákus vásárlók örökös kedvence. A Nemzetközi Filmfesztivál idején, Franciamájusban Cannes több pénzzel, pezsgõvel, mobil telefonnal és dekoltázzsal van elárasztva, mint a világ bármely más része. A pózoló butikok, hotelek és éttermek mellett ott vannak még a strandon, a szoba szervíz helyi változatával, amit a sápadt arcúak hangsúlyosan kerülnek.

A parttól egy kõhajításnyira fekszik az eukaliptusszal és fenyõvel borított Ile Sainte Marguerite, amit Alexander Dumas igen alaposan kiaknázott klasszikus regényében a Vasálarcosban. Ezt az apró szigetet utak és ösvények hálózzák be, miközben strandjai sokkal kevésbé zsúfoltak, mint a szárazföldiek.
Ennél is kisebb a szomszédos Ile Saint Honorat, egykor otthona egy híres és nagyhatalmú monostornak, melyet az V. században alapítottak. Jelenleg a Cisterci szerzetesek rendje él itt. Mindkét szigetre indulnak kompok.

Korzika
Cote d'Azur-tól 170 km-re délkeletre, a Földközi tenger, földtanilag legváltozatosabb szigetét, Korzikát találjuk. Hegyvonulatoktól bukdácsoló hegyi patakkal egészen a finom fövénnyel borított, hosszan elnyúló strandokig lélegzetelállító látványt és sok fajta túrázási lehetõséget kínál. Korzikát elönti a meleg fogadtatás légköre a szigetlakók egyedi nyelvének, konyhamûvészetének és életstílusának köszönhetõen.

FranciaAjacció kikötõje, ahol Napóleon bölcsõje ringott, a hely ahonnan a legtöbben megkezdik látogatásukat. Bár a modernizálást már megkezdték, ez a pantell árnyalatú, tipikusan francia mediterrán város kellemes hely maradt egy békés sétára, különösen az óvárost átszelõ szûk utcácskák csábítanak céltalan ténfergésre. A napóleoni tanoknak szentelt múzeumok és számos mûemlék mellett felkereshetjük a Pointe de la Parata-t, egy fekete gránit hegyfokot, amely naplementéirõl híres, vagy úszkálhatunk egyet a város melletti strandon.

A sziget nagyhírû természeti látványossága a Les Calanche a narancs és vörös gránitokból álló látványos hegyi táj, mely egyaránt emlékeztet rémisztõ és hétköznapi emberekre, állatokra és épületekre. Tiszta idõben félelmetes a Földközi-tenger és az északi hegyek látványa. A közelben található egy sor rövid, de komoly kihívást jelentõ túraösvény is.

A Bonifác citadella Korzika legdélibb csücskében, hosszú keskeny mészkõsziklák fölött gubbaszt. A középkorban számos kegyetlen mészárlást élt túl a város, s a kor hangulatát ma is tükrözik szûk sikátorai és az esõvizet elvezetõ külsõ támfalai.

Szintén a citadellától sugárzik Calvi, Korzika északnyugati partjainál. Calvi és 25 km-rel északra I'lle Rousse között számos vonzó strand van elszórva, májusban és júniusban a legjobb Korzikára utazni, ekkor a sziget már gyakorlatilag napos, a vadvirágok kinyíltak és az Eurotúristák még nem rohanták le a szigetet.

Korzika városait egyenes légi járatok kötik össze a szárazföld legtöbb repülõtereivel és Európa más nagyvárosaival. A kompjáratok olcsóbbak, de az összes útvonalat gyakran megbénítják az olykor hetekig tartó sztrájkok
.

Forrás: Tudd.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 273594
Hónap: 1957
Nap: 63