Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Utazás: Németország

2008.03.31

 NémetországTörténelem

Németország történelme visszanyúlik abba az időkbe, mikor a Neandervölgyi Ősember csontvázát megtalálták a Düsseldorf melletti Neander-völgyben. Szinte valamennyi nagy európai uralkodóház visszavezetheti nyomait Németországba. Erős ellenállással találták magukat szembe a római légiók (a Krisztus előtti 50-től az 5. évszázadig), a frank hódító, Charlemagne (egészen a 9. évszázadig), és Ottó a Nagy Szent Római Birodalom vezére (a 10. század végén). Mire a Bécsben uralkodó Habsburg ház átvette az uralmat a 13. században, az ország a vidéki nemesek által vezetett, németül beszélő államok halmaza lett.

A Habsburgok küzdelme egészen a Harmincéves Háborúig (1618-48) tartott, melyet az állandó vallási és nacionalista konfliktusok váltottak ki. Európa vergődése 1517-ben kezdődött, amikor Luther kiszegezte a wittenbergi temploma ajtajára 95 pontból álló javaslatát az egyház megreformálására. Véres öldöklés után sikerült biztosítani mind a protestánsok mind a katolikusok jogait. Németország eközben elveszette népessége egyharmadát. A helyi hercegek teljes függetlenséggel bírtak több, mint 300 megyében, mely megkönnyítette Napóleon dolgát a 19. század elején. A franciáknak soha nem sikerült legyőzni Poroszországot, amely a német ellenállás központjává vált. A poroszok voltak azok, akik azt az 1813-as háborút vezették, mely véget vetett Napóleon Németországgal kapcsolatos vágyainak a lipcsei döntő jelentőségű csatában. 1866-ban Bismarck, Poroszország kancellárja, bekebelezte Németország nagy részét, mely megerősítette helyzetét, mint Európa legnagyobb hatalma. Németország 1871-ben végleges győzelmet aratott Franciaország felett. I. Vilmos porosz királyt császárrá nevezték ki és az egyesült Németország első ízben lett világhatalom. II. Vilmos, aki Németországot bevezette az I. Világháborúba, 1890-ben bocsátotta el Bismarckot, mikor Hollandia elfoglalása után rá kellett jönnie, hogy a bevonulás nem ért véget a parádékkal. Németországnak harcolnia kellett a polgári engedetlenséggel és olyan megalázó békét kellett kötnie, mely a Weimari Köztársaság létrejöttét eredményezte. Ekkor lépett színre Adolf Hitler. 1933-ban Német Nemzeti Szocialista Pártja átvette a Németország feletti végleges hatalmat. A szélsőséges katonai költekezés és a határkiigazítás utat engedett a közvetlen agressziónak, a II. Világháborúnak és a Holocaust rémületének. Még a németeket is meglepte kezdeti invázióiknak sikere, de a súlyos veszteségek 1943-ra megteremtették az alapját az 1945-ös feltétel nélküli kapitulációnak.
A háború utáni Németországot felosztották a Szövetségesek, Nagy-Britannia, Franciaország és az USA között, amely az ország nyugati részének a Német Szövetségi Köztársasággá történő konszolidációjához vezetett, illetve a szovjet zónára, ahol létrejött a kommunista Német Demokratikus Köztársaság. A felosztás e formája Berlinben is megismétlődött. Nyugat-Németország jelentős segítséget kapott amerikai tőke formájában, sok munkaerőt vonzva a keleti rész nyomorúságos területeiről, amikor egy hirtelen ötlet alapján felépítettek egy falat Nyugat Berlin körül és a határ többi részén. A következő 25 évben Nyugat-Németország a világ egyik legvirágzóbb nemzetévé vált, miközben ennek kommunista társa szenvedett. A kommunizmus kelet-európai összeomlása a berlini fal eufórikus ledöntését eredményezte 1989-ben.

Forrás: vista.hu

Kultúra

Németországot gyakran "a költők és gondolkodók földje"-ként (das Land der Dichter und Denker) emlegetik. A világ kulturális örökségéhez a németek jelentős mértékben hozzájárultak. Németország szülöttei között vannak híres zeneszerzők, mint Beethoven, Bach, Brahms, Schumann és Wagner; költők, mint Goethe, Schiller és Heine; filozófusok, mint Kant, Hegel, Marx és Nietzsche; teológusok mint Luther; írók mint Thomas Mann, Hesse és Grass; tudósok mint Werner Heisenberg, Einstein, Born és Planck. A képzőművészet terén említést érdemel többek közt Albrecht Dürer reneszánsz, Max Ernst szürrealista, Franz Marc expresszionista, Joseph Beuys konceptuális, vagy Georg Baselitz neoexpresszionista művész. Az első működőképes, elektromechanikus, programvezérelt számítógépet Konrad Zuse építette 1941-ben (ld. Z3 számítógép).
A német nyelv (és nyelvjárásai) jelentette az érintkezési nyelvet (lingua franca) Közép-, Kelet- és Észak-Európában, és ma is a legnépszerűbb idegen nyelvek egyike. Sok fontos történelmi személyiség, bár nem volt német állampolgár, a német kultúra részévé vált, mint például Mozart, Kafka vagy Kopernikusz.
Napjaink Németországában virágzik a kulturális élet, melynek központja a régi-új főváros, Berlin. Németország operaházairól is híres.

Ünnepek
nemzeti ünnepek Németországban részben szövetségi, részben tartományi szinten vannak törvénybe foglalva.

Munkaszüneti nap   Mely szövetségi tartományban?
Január 1.   Újév (Neujahr)   szövetségi szintű ünnepnap
Január 6.   Három Királyok Napja (Heilige Drei Könige)   BW, BY, ST
    Nagypéntek (Karfreitag)   szövetségi szintű ünnepnap
    Húsvét Hétfő (Ostermontag)   szövetségi szintű ünnepnap
Május 1.   A Munka Ünnepe (Tag der Arbeit)   szövetségi szintű ünnepnap
    Krisztus Mennybemenetele
(Christi Himmelfahrt)
  szövetségi szintű ünnepnap
    Pünkösd Hétfő (Pfingstmontag)   szövetségi szintű ünnepnap
    Úrnapja (Fronleichnam)   BW, BY, HE, NW, RP, SL, részben SN és TH
    Augusztus 15: Mária Mennybemenetele
(Maria Himmelfahrt)
  BY, SL
Október 3.   A Német Újraegyesítés Napja
(Tag der Deutschen Einheit)
  szövetségi szintű ünnepnap
Október 31.   A Reformáció Napja
(Reformationstag)
  BB, MV, SN, ST, TH
November 1.   Mindenszentek (Allerheiligen)   BW, BY, NW, RP, SL
    Bűnbánati Nap (Buß- und Bettag)   SN
December 25-26.   Karácsony (Weihnachten)   szövetségi szintű ünnepnap

Rövidítések:
BW: Baden-Württemberg; BY: Bajorország; ST: Schleswig-Holstein; HE: Hessen;
NW: Észak-Rajna-Vesztfália; RP: Rajna-Pfalz; SL: Saar-vidék; SN: Szászország;
TH: Türingia;

 

Nagyobb kulturális események
A németek mindent kihasználnak, hogy ünnepelhessenek. A téli fesztivál több színhelyen van jelen: Köln, München, Mainz. Néhány város csupán egy-egy zeneszerzőt ünnepel, gondoljunk csak a Türingiai Bach Fesztiválra márciusban, vagy a Bayreuthi Wagner Fesztiválra júliusban. Rendkívül népszerűek a Jazz Fesztiválok: márciusban Frankfurtban, áprilisban Stuttgartban, októberben Berlinben. Októberben tartják a Müncheni Sör Fesztivált.
A karácsony igazi ünnep, különösképp Münchenben, Nürnbergben, Essenben és Heidelbergben.

Gasztronómia
Igazi "húst krumplival" kedvelő ország, bár kezdenek elterjedni a vegetáriánus ételeket készítő éttermek. A reggeli náluk is igen bőséges: zsemle, sonka, sajt, felvágott, kávé és tea. Az ebéd a főétkezés, a vacsora könnyebb, bár így is jelenthet kolbászt szafttal.
Nemzeti italuk a sör. Októberben meglátogathatjuk Münchenben a sörfesztivált.
A folyamatos technikai fejlődés és modernizáció ellenére a németek ragaszkodnak hagyományaikhoz, s gondosan őrzik, életben tartják azokat.

Látnivalók, nevezetességek
Berlin
Mióta a XIII. században közrefogta a Spree folyót, stratégiai fontossággal bír. Németország szíve. Csodás múzeumokkal, színházakkal, városi éttermeivel, éjszakai bárjaival sokféle szórakozási lehetőséget biztosít az ide látogatónak.München
Fontos látnivaló a Német Nemzeti Múzeum, ahol a világ legnagyobb tudományos és technológiai kiállítását láthatjuk. Az Angol Kert Európa egyik legnagyobb parkja. Kiránduljunk a hegyekben, ahol festői falvakon sétálhatunk keresztül. A várostól északnyugatra találjuk a Dachau koncentrációs tábort. A sörfőzés hagyománya mintegy 600 évre tekint vissza a városban. Ez a tevékenység München életében - különösen a gasztronómiában - meghatározó. Hazánkban leginkább az Oktoberfest ismert, mint a sör ünnepe, holott a bajorok egész évben találnak alkalmat a habzó nedű fogyasztására. Gondoljunk csak a márciusi Starkbierzeit-re, a májusi Maybock vagy a nyáron megrendezésre kerülő Biergartenzeit nevű fesztiválra. Számítsunk arra, hogy a turisták az Oktoberfest idején ellepik a várost.

                                                 

Van, akinek a város neve hallatán kizárólag a sör és a sörfesztivál jut eszébe, holott sok minden más is van itt: világszínvonalú múzeumok és fantasztikus paloták váltják egymást, és persze a belvárosban is hosszan lehet nézelődni. A Marienplatz, a Königsplatz, a Residenz vagy az Olympia Park mind számtalan érdekességet nyújt. München, szemben a közhiedelemmel, igazi multikulturális város, hiszen lakosainak egyötöde külföldi. Érdemes felfedezni!


 
Köln
Köln egy ideális város arra, hogy egy pár pihentető napot töltsön el. További érdekes célok a közelben: Bonn, a hajdani főváros, Düsseldorf és Koblenz. A farsang rajongói egész évben jókedvűnek tűnnek. Talán azért, mert több mint 2000 év történelemre visszatekintő barátságos és modern világvárosban élnek. Ma, a régi római városban található a német média- és kommunikációs ipar központja több mint 150 vállalattal. A széles kulturális kínálat és pezsdülő éjszakai élet mellett Köln valódi bevásárló világváros. A Hohe Straße és Schildergasse sétálóutcákon, valamint a bohókás használtáru boltokkal tűzdelt Ehrenstraße-n egész biztos mindenki talál magának valót. Egy Kölsch-re (kölni sörfajta) pedig mindig marad idő.

 


Frankfurt
Ha van város, amiről mindenkinek jut eszébe valami - az Frankfurt. Kinek-kinek érdeklődése szerint ködlik fel valami, ami a Majna-parti metropolisra jellemző. A pénzügyi központ, Európa bankéletének centruma, avagy az irodalmi-szellemi élet hagyománya, kezdve Gutenberggel, Goethével, egészen a mai zene és hangszer, illetve a könyvvásárig.
Egyelőre csak azt kell eldöntenie, megnézi-e a skyline olyan együttesét, amely Frankfurtnak a "legamerikaibb európai" város nevet kölcsönzi, s amely sejteti: biztos vagyon alapján áll ez a mintegy 80 egymással is versengve ég felé kúszó csupa üveg, csupa beton palota. Amelyből mellesleg az ötvenes években még semmi sem volt, akkortájt a Kaiserdom volt a legmagasabb épület 96 méteres tornyával. Ma a Commerzbank tartja a rekordot - 300 méterrel -, de ki tudja meddig, hiszen már tervezik a 356 méteres következőt.
Mindez persze jól látható távolról is, a séta kellemesebbnek ígérkezik azon a részen, ahol a nagy háborús pusztítás után is igyekeztek helyreállítani a régi falusias hangulatot, ahol favázas házak mutatják, milyen volt egykor az élet. Amilyenben például Goethe 1749. augusztus 28-án meglátta a napvilágot. A város őrzi nagy költőfiának emlékét, viseli nevét utca, tér, egyetem - s ezen az sem változtat, hogy élete nagy részét Weimarban töltötte, s Frankfurtról nem csak jókat írt. De hát sok műve - köztük az Ifjú Werther szenvedései – mégiscsak itt jött létre, mások Frankfurtban megélt élményeket örökítettek meg, s ez a város volt a helyszíne nem egy magánéleti bonyodalomnak is - az édes-keserű szerelemnek Marianne von Willemerrel. A tökéletesen helyreállított Goethe-ház tömegeket vonz. De nem feltétlenül szükséges a múzeum ahhoz, hogy az utcákon sétáló igazat adjon a költőóriásnak, aki úgy vélte: nincs még egy hely, amely annyira illik polgári gondolkodásához, költőiségéhez, s amely ráadásul olyan kellemes, mint Frankfurt.
Az óvárosi séta persze sokkal távolabbi történelmet is idéz. Hiszen a Majna két partján, az európai kereskedelmi útvonalak találkozópontján ezt a várost jegyezték már a korai középkorban. 1500-ra itt már birodalmi város állt, s fejlődött rohamosan. A német királyok és német-római császárok koronázó városaként bőségesen hagyott a kései utókorra emlékeket, s nem is kell túl nagy lelemény ezekben felfedezni a mai gazdaság, s a szellemi sokszínűség kiindulópontját.
Hogy emlék - mégpedig írásos - maradt elegendő, az nem utolsósorban Johannes Gutenbergnek köszönhető: ő 1454-ben települt át ide, s munkássága nyomán hamarosan elszaporodtak a nyomdák. Sőt, a könyvvásár divatja is neki tulajdonítható - bár Frankfurt V. Frigyes városrendezési privilégiuma folytán már 1240-től nemzetközi vásárvárosnak számított.
A frankfurtiak megadják az emlékezés tiszteletét Luthernek is, aki 1521-ben járt itt először, s szerzett híveket eszméinek. Az ezzel megkezdődött vallási konfliktusok persze nem a szebb fejezetek közé tartoznak, s a béke nem is Frankfurt, hanem Augsburg nevéhez fűződik, ám tény: Frankfurt már a XVII. század elején sokvallású város volt. Igaz, eltartott még vagy 200 évig, amíg a lutheránusok hivatalosan elnyerték az egyenjogúságot a katolikusokkal és reformátusokkal.
Németország legszebb gótikus belvárosa a háborúban porig égett, ám ezt a mai látogató csak olvasmányából tudja. Sőt, lassan az újjáépítés is történelmi távlatba kerül, hiszen rekordsebességgel, már a negyvenes évek végére jól haladt itt a helyreállítás. Aki manapság a városháza - a Haus zum Römer földszintjén sétál, az 1405-ből származó gótikus Römerhalle, az ugyanilyen korú Kaisertreppe láttán igazán könnyen képzeli magát az eredeti korba. Mellesleg nyomokban azért az eredeti is megmaradt: a még korábbi épületek - a Salzhaus, az Arany Hattyúhoz címzett ház a reneszánsz Justitia-kút, vagy a klasszicista Pál-templom számos átmentett részt is tartalmaz, amit gondosan és ügyesen építettek be a helyreállításkor.
A gótikus városközpontot jól egészíti ki a romantikus Majna-part - amely sok film helyszínéül is szolgál. Apropó, film: Frankfurtban van a legnagyobb német filmarchívum és -múzeum, - a közelmúltból éppenséggel ott is kap ízelítőt a látogató.

Stuttgart
Stuttgart Európa azon városai közé tartozik, ahol jól érzi magát az ember: lágy dombvonulaton való összetéveszthetetlen fekvésével és csodálatosan zöld környezetével Stuttgart már számtalan újonnan ideérkezőnek szolgált pozitív meglepetéssel. És persze a Spätzle (nokedli) és a barátfüle sem ízlik sehol olyan jól, mint itt. Számos termálforrás, két városi kastély és a régióban termelt kitűnő bor határozza meg a dél-német nagyváros élvezeteket kínáló oldalát.
James Stirling Állami Galériája a posztmodern klasszikusaihoz tartozik és a modern művészet rangos gyűjteményének ad otthont. A mellette található régi Állami Galéria a Középkor és a 19. század közötti művészet mesterműveit mutatja be.
Az építészet ismerőinek fogalom a Weißenhofsiedlung: Mies van der Rohe vezetése alatt 1927-ben mintatelepülésként tervezve, ma a modern művészet legjelentősebb építészeti műemlékeihez tartozik.

Hamburg
Az utazót legelőször Hamburg vibráló kikötői forgataga nyűgözi le, amely annyira más, mint a déli tengereken. Európa második legnagyobb kikötőjében a világ minden tájáról odasereglett tengerészek ezrei fordulnak meg, a világhírű szórakozónegyed, St. Pauli törzsközönségét is ők alkotják.
Hamburgban több hidat találunk, mint Velencében, Londonban és Amszterdamban együttvéve. Ezekből néhány az Alster tavon ível át. Ez a környék már cseppet sem emlékeztet a zsúfolt kikötőre, ide a kellemes kikapcsolódásra vágyók látogassanak el. Nekik mondjuk el, hogy Hamburg Németország legzöldebb városa, rengeteg parkkal és fasorokkal.
Világvároshoz méltó Hamburg kulturális kínálata is. Negyven múzeum és színház várja a tudományok és művészetek kedvelőit. S persze "shoppingolni" sem utolsó szórakozás ebben az izgalmas városban.

Düsseldorf
Düsseldorf Németország egyik legkisebb tartományi fővárosa. Lakosainak száma az 1995-ös népszámlálás szerint csupán 572 ezer volt, ebből 15 és fél százalék külföldi. Mindkét állítás bizonyítja, hogy Düsseldorf családias, barátságos város.
Nyugodtan ajánlhatjuk mindenkinek, ha van elég ideje, és a lábai is bírják, inkább gyalogszerrel induljon el a város fölfedezésére. Megéri. Düsseldorf szinte minden utcája szolgál valami látnivalóval régi, hangulatos lakóházakkal vagy épp a legújabb kori építészet rafinált példáival.
A városképet már távolról uralja a modern tévétorony, amely igen hasonlít a kölnihez.
Düsseldorf - s talán Németország - egyik leghíresebb és legdrágább bevásárlóutcája a Königsalle, amelyet a városiak nagy szeretettel csak Kö-nek becéznek. Az alig egy kilométer hosszú utca két oldalán helyet foglaló bankok és áruházak sora a Rajna menti luxusvilág szimbólumává vált. A Kö végében áll a szokatlan vonalú Operaház, mellette a Thyssen-palota magaslik, amely a város egyik jelképe, nem titkolva, hogy e régió a nehéz- és acéliparra alapozva teremtette meg gazdaságát és hírnevét.
Düsseldorf neves vásárváros és a divat egyik németországi fellegvára. A vásár 15 csarnokában évente 20 ezer kiállító mutatja be portékáit. Az évi 45 rendezvényre átlagosan másfél millió látogató érkezik a világ minden tájáról.
Aki a művészet iránt érdeklődik, arra is számos nagyszerű élmény vár. Ízelítőül csak annyit, hogy itt található Németország egyetlen színház- és kerámiamúzeuma, a Goethe-múzeum pedig Weimar és Frankfurt után a harmadik leggazdagabb. Düsseldorf neves szülöttjére, Heinrich Heinére ugyancsak múzeummal emlékeznek. A modern művészet hódolói számára az észak-rajna-vesztfáliai tartományi múzeum szinte kötelező, hiszen pompás és gazdag a Klee-gyűjteményt s a modern művészet egyik apostolának számító Joseph Beuys is számos alkotással képviselteti magát.

Hannover
Akik első alkalommal fedezik fel Hannovert, érdemes végigjárniuk a várost a Vörös Vonal mentén. Egy szórakoztató, 2-3 órás séta a járdákra festett vörös jel mentén és e kedves módon találkozhatunk a látnivalókkal, az utcai művészekkel, a történelmi épületekkel, az Óváros pezsgő utcáival, bárjaival, éttermeivel.
Ipari város és világhírű vásárközpont (EXPO2000). Ideális elhelyezkedése miatt Hannover fontos kereskedelmi és kommunikációs központtá vált, kongresszusok, konferenciák, nemzetközi kiállítások, vásárok keresett helyszínévé. Minden évben két meghatározó kereskedelmi szakvásár kerül megrendezésre, a Hannover Fair Industry (ipari vásár) és a Cebit Exhibition of Communications Technology (számítástechnika és kommunikációtechnológia) Európa legnagyobb vásárközpontjában. Ezen programok alkalmával a város 510 ezres lakossága másfél millió látogatóval gyarapszik, elfoglalva minden hotelt, kiadó szobát, a városon kívül is. Érdemes ezért jó előre gondoskodni szállásunkról, ha valamely nevezetes programra vagy azidőtájt tervezzük utunkat. A város reptere közel van az autópályához, de tömegközlekedéssel is csupán 20 perc kell ahhoz, hogy a városközpontba jussunk. Vásárok idején az érintett metróvonalak percenként indulnak!

 

 

 

 

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 304243
Hónap: 1367
Nap: 48